Cum folosești uleiul de neem pentru a trata eczema?
În medicina ayurveda arborele de neem este supranumit „farmacia naturii” și nu este de mirare! Descoperă cum te poate ajuta uleiul de neem să refaci și să tratezi pielea afectată de eczemă.
Originar din India, arborele de neem produce fructele din care se obține uleiul cu proprietăți vindecătoare. Culoarea uleiului poate varia de la auriu până la roșu, maro sau verde, iar mirosul este foarte intens.
Uleiul de neem conține trigliceride și compuși titerpenoizi care îi dau un gust amărui. Acest ulei are un efect antiseptic, antifungic, antiviral, antipiretic, antihistaminic, diuretic, emenagog și insecticid. Experții ayurveda îl recomandă în mod special pentru vindecarea tenului afectat de psoriazis și eczemă, afecțiuni pe fond inflamator.
De ce este uleiul de neem util pentru eczemă?
Nutrienții și lipidele din compoziția acestui ulei îl fac extrem de eficient pentru tratarea pielii uscate și iritate. Eczema este o afecțiune care se manifestă ca urmare a inflamațiilor și cauzează uscarea excesivă a pielii, iritația și senzația de mâncărime. Deși eczema se transmite genetic, fiind diagnosticate de obicei mai multe cazuri în cadrul aceleiași familii, o parte importantă a strategiei de vindecare și tratare este menținerea nivelului optim de hidratare.
Uleiul de neem menține pielea netedă și hidratată
Acest ulei conține acizi grași esențiali și vitamina E, fiind un emolient foarte util pentru tenul iritat și pentru tot corpul. Pătrunde adânc în epidermă și tratează crăpăturile minuscule cauzate de deshidratare, care pot agrava înroșirea și mâncărimea constantă. Potrivit dermatologilor, uleiul natural de neem reface stratul de protecție al pielii, împiedică pierderea hidratării și calmează pielea crăpată, uscată sau care ustură.
Uleiul de neem stopează inflamațiile
Nu este numai un emolient, ci poate trata rapid efectele adverse declanșate de eczemă. Nimbidina și nimbina din componența uleiului reduc umflăturile, iar quercetina scade producția și ritmul de eliberare a histaminei, ameliorând reacția pielii la inflamații. În acest mod combate iritațiile, reduce senzația de mâncărime și diminuează tendința de a te scărpina și a leza pielea.
Efectul analgezic
Un alt mod în care uleiul de neem te ajută să preiei controlul asupra stării pielii tale este reducerea durerilor și a disconfortului accentuat cauzat de eczemă. Elimină în mod natural orice durere asociată cu deshidratarea, crăparea pielii și zonele inflamate. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că aplicarea uleiului stopează durerile de la nivelul pielii în numai 3 zile.
Eliminarea bacteriilor
Efectul antiseptic transformă acest ulei într-un tratament de bază atât pentru vindecarea pielii, cât și pentru prevenirea infecțiilor secundare care pot fi cauzate de crăparea pielii și expunerea epidermei la agenții patogeni. În lipsa unui strat de protecție tenul va fi mult mai predispus la agravarea eczemei, iar folosirea zilnică a uleiului de neem previne riscurile asociate și reduce intervalul de refacere a pielii.
Cum utilizezi uleiul de neem pentru a avea succes?
Uleiul are un efect foarte puternic și nu este recomandat să-l aplici direct pe piele. Cel mai bine este să îl utilizezi în concentrație de 5% combinat cu unt de shea, unt de cacao, ulei de migdale, ulei de ricin și vitamina E. Amestecă ingredientele și folosește acest balsam natural pentru a trata pielea dimineața și seara. Nu adăuga uleiuri esențiale pentru a preveni iritarea pielii. Îl poți aplica și în timpul zilei dacă simți pielea uscată sau începe să te usture în zona pomeților ori a tâmplelor. Vei reuși să ții sub control înroșirea, usturimea, inflamațiile și iritațiile asociate cu eczema. Nu contează dacă ai eczemă de câteva luni sau de mai mulți ani. Acest balsam te va ajuta să te simți mai bine și să redescoperi frumusețea tenului tău.