5 soluţii ca să scapi de mâncărimile vaginale
Sănătate · Ginecologie / 01.09.2011

Pruritul vaginal sau acele mâncărimi în zona intimă cu care se confruntă majoritatea femeilor pot fi ameliorate cu câteva remedii simple. Află care sunt acestea pentru a ameliora simptomele până ajungi la medicul ginecolog!

Pruritul vaginal sau acele mâncărimi vaginale cu care se confruntă majoritatea femeilor pot fi ameliorate cu câteva remedii simple. Află care sunt acestea pentru a ameliora simptomele până ajungi la medicul ginecolog!

Senzaţia de mâncărime în interiorul vaginului şi la nivelul vulvei (intrarea în vagin) este cel mai frecvent asociată cu o candidoză vaginală. Statisticile arată că peste 75% dintre femei s-au confruntat cel puţin o dată în viaţă cu un episod de candidoză. Deoarece riscul de recidivă este foarte ridicat este important să cunoşti câteva remedii care pot uşura simptomele supărătoare până ajungi la medicul ginecolog.

Când e necesar să mergem la medic pentru mâncărimile în zona genitală 

De reţinut! Niciodată nu aştepta ca mâncărimile vaginale să treacă de la sine. Dacă ele sunt însoţite de usturimi, scurgeri urât mirositoare şi cu o consistenţă ciudată programează-te urgent la ginecolog.

În urma unui examen ginecologic, medicul va prescrie un tratament în funcţie de diagnosticul obţinut.

Mâncărimi în zona genitală tratament naturist

Dintre remediile naturiste care îţi pot ameliora simptomele până te prezinţi la ginecolog te poţi baza pe:



1. Băile de şezut cu infuzie de pelin, gălbenele sau muşeţel. Amestecă 4 linguri de plantă la un litru de apă fiartă şi spală zona genitală. Sau toarnă infuzia într-un lighean mai mare pentru o baie de şezut.

2. Aplică local iaurt simplu cu mâna sau cu ajutorul unui tampon.

3. Spălăturile locale cu bicarbonat de sodiu. Amestecă o linguriţă de bicarbonat la un litru de apă caldă şi spală zona genitală la suprafaţă, în fiecare zi de câteva ori.

4. Pune în apa din cadă câteva picături de

ulei esenţial de arbore de ceai diluate în 2 linguri ulei de măsline/jojoba sau cocos.

5. Amestecă ulei de măsline cu 2-3 picături ulei esenţial de arbore de ceai (tea tree) şi masează zona intimă la suprafaţă.

 

Sfaturi utile pentru a trata mâncărimile vaginale

  • Păstrează zona genitală uscată.
  • Trebuie să faci igiena locală în fiecare zi.
  • Evită gelurile intime.
  • Evită să foloseşti săpun pentru a spăla zona intimă.
  • Evită hârtia igienică, absorbantele zilnice şi spuma de baie care au parfumuri sintetice.

 

Evită să iei pastile "după ureche"!

Doar pentru că un tratament a dat rezultate în cazul unei prietene nu trebuie să te bazezi pe eficienţa lui şi în ceea ce te priveşte. Ai putea chiar să-ţi înrăutăţeşti şi mai mult problema medicală cu care te confrunţi dacă iei tratamente fără recomandarea unui medic. 

Nici să nu te gândeşti să-ţi faci spălături vaginale!

Spălăturile vaginale nu se fac decât la recomandarea medicului şi niciodată pe o perioadă scurtă de timp, ca adjuvant în cadrul unui tratament complet. De ce? Pentru că ele dezechilibrează flora vaginală şi măresc riscul de infecţii. Iată ce spune un medic despre ce trebuie să evităm în cazul mâncărimilor în zona intimă la femei.

"Femeia trebuie să evite spălăturile vaginale care dezechilibrează flora vaginală normală. Flora vaginală normală împiedică dezvoltarea infecţiilor! În cazuri excepţionale dermatologul sau ginecologul pot prescrie spălături vaginale care să crească PH-ul (spălături bicarbonatate), care se fac pe o perioadă determinată de timp", explică Prof. Dr. Anca Zbranca, medic dermatolog.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro