Menopauza prematură. Cauzele apariţiei şi tratamentele

Ginecologie / 27.09.2014

Un proces biologic firesc, menopauza este considerată o etapă de referință a vârstei de mijloc a femeii, care aduce cu sine nu doar schimbări fizice și anatomice drastice, ci și de natură emoțională, comportamentală sau socială.
 
În mod normal, atunci când organismul feminin evoluează în mod sănătos, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 - 51 de ani, este marcată de încetarea menstruației și de încheierea producerii de hormoni sexuali, estrogen și progesteron, de către ovare.

 
Ce influențează vârsta de instalare a menopauzei?
 
Vârsta la care o femeie ajunge la menopauză variază în funcție de specificațiile fiecăreia, astfel că acest interval poate oscila de la 40 la 55 de ani, fiind influențat și de o multitudine de factori precum cei genetici, stilul alimentar, fumatul sau anumite tulburări endocrine și hormonale.
 
Atunci când se manifestă înaintea vârstei de 40 de ani, menopauza este considerată prematură, iar dacă depășește 55 de ani,€“ tardivă.

 
Care sunt cauzele menopauzei premature și care sunt implicațiile sale?
 
Potrivit statisticilor generale, 1 din 1000 de femei cu vârste cuprinse între 15-29 ani și 1 din 100 de femei de 30-39 de ani sunt afectate de menopauza prematură, care se manifestă inițial sub formă menstrelor neregulate (până când acestea dispar complet), bufeuri, iritabilitate, creșterea în greutate, uscăciunea vaginala sau scăderea libidoului.

În majoritatea cazurilor, menopauza prematură apare pe fondul tulburărilor autoimune aparent necorelate: sistemul imunitar percepe anumite părți ale corpului că pe un inamic și produce anticorpi pentru distrugerea acestora. Bolile tiroidiene sau artrita reumatică sunt un exemplu în acest sens, afectând funcționarea corectă a ovarelor și procesul de ovulație.

Citeste in continuare

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro