12 investigaţii medicale de făcut înainte de fertilizarea in vitro
Sănătate · Mama si copilul / De Iulian Ioncea, 28.04.2014

Orice femeie își dorește la un moment dat să fie mamă. Iar atunci când acest lucru nu este posibil pe cale naturală, este recomandată reproducerea asistată sau fertilizarea in vitro.

Chiar dacă diagnosticul este acelaşi, fiecare cuplu are un tratament personalizat în funcție de patologia sa, mai ales că îi afectează în aceeași măsură, atât pe bărbați cât și pe femei.

Potrivit datelor prelucrate de către Asociația Embriologilor, unul din șase cupluri recurg la FIV pentru a-și împlini visul de a deveni părinți și de a-și strânge copilul în brațe. Acest lucru înseamnă că 15% dintre cupluri nu pot avea copii.

România este printre puținele țări membre ale Uniunii Europene în care Ministerul Sănătății nu alocă fonduri pentru persoanele care sunt diagnosticate  cu infertilitate, deși anual, se fac aproximativ 2.500 de proceduri FIV.



Diagnosticul de infertilitate nu trebuie să le descurajeze pe cuplurile care își doresc un copil. Primul pas pe care îl pot face bărbații este efectuarea unei spermograme, iar femeile trebuie să meargă la un consult ginecologic pentru evaluarea rezervei ovariene. Embriologul are un rol foarte important în tratarea infertilității, prelevând ovocite care sunt fecundate artificial în condiții de laborator cu ajutorul spermei partenerului.

Rata de succes a fertilizarii in vitro poate varia în funcţie de vârsta pacienților sau de factori precum calitatea spermei şi numărul ovocitelor colectate, care scad pe măsură ce aceștia  înaintează în vârstă. În plus, un aspect important îl reprezintă și competenţa echipei medicale.


De-a lungul celor 15 ani de activitate, Dr. Diana Cocei, medic primar obstetrică – ginecologie, a contribuit la aducerea pe lume a peste 1.000 de copii prin proceduri de fertilizare in vitro. Este unul dintre cei 4 embriologi seniori care există în România în momentul de față,  atestați de către Societatea Europeană de Reproducere Umană Asistată.

„Din diferite motive, tot mai multe cupluri amână momentul conceperii unui copil. Vârsta ideală de a rămâne însărcinate pentru femei este de până la 30 de ani. Frecvent, după 30 - 35 de ani, femeile se simt pregătite să aibă un copil și în această situație sunt mai puține cazuri cu probleme, dar după nivelul de 35 de ani, apar și alte riscuri și sunt șanse mai mici, existând chiar posibilitatea pierderii copilului”
, consideră dr. Cocei.



Zeci de fetițe au fost botezate după numele ei sau al medicilor specialiști cu care a colaborat pentru a aduce pe lume o nouă viață.

Visul de a avea un copil poate deveni realitate mai ales că mijloacele de investigație și de tratament au evoluat. Cu cât investigațiile minime se fac mai din timp, cu atât sunt șanse mai mari de a rezolva eventualele disfuncții.

BAREM MINIM DE INVESTIGAȚII – FIV-

 
Pentru parteneră:

1. Dozări hormonale Z 3 – 5: FSH; LH; Estradiol; Progesteron; Prolactină; AMH; Testosteron; Insulinemie; DHEA; Hormoni tiroidieni: TSH; T3; T4



2. Analize uzuale de sânge: Hemoleucograma; Grup+RH; Uree; Creatinină; Glicemie; TGO; TGP; Coagulograma (apt; inr; fibrinogen)

3. Investigații serologice: HIV; VDRL; HBS; HCV

4. Torch: Toxoplasma IgG; IgM; Citomegalovirus IgG; IGM; RUBELLA IgG; IgM; Virus Herpetic I IgG; IgM / 2 IGG+IGM; Listeria

5. Culturi col pentru: Mycoplasmă, Ureaplasmă, Chlamydia, Secreție vaginală, Pap’s + Genotipare HPV

6. Screening pentru trombofilii ereditare: Factor V (LEIDEN), Factor II (Protrombina), Proteina C; Proteina S; Antitrombina III

7. Screening pentru trombofilii dobândite: anticoagulant lupic, anticorpi anticardiolipinici, rezistența la Proteina C activată (dacă este pozitiv Factor V – Leiden)
 
Pentru partener:

1. Investigații serologice: HIV; VDRL; HBS; HCV; GRUP+RH

2. Dozări hormonale: FSH; LH; TESTOSTERON; PROLACTINA
 
3. Deleții brat scurt Cromozom Y în patologia severă masculină

Pentru ambii parteneri:

1. Cariotip

2. Anticorpi antispermatici

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro