6 simptome precoce de sarcină. Cum îți dai seama dacă ești însărcinată
Sănătate · Sarcina / De Amalia Skelton, 17.07.2018

Prea devreme să faci un test, dar suspectezi că un bebe e pe drum? Învață să recunoști câteva simptome precoce de sarcină.

Când îți dorești foarte mult să rămâi însărcinată, așteptarea până la aflarea unui rezultat clar poate părea nesfârșită. Testul de sarcină îți va da certitudinea că aștepți un nou membru al familiei, dar uneori vrei să afli mult mai repede.
 
Din fericire, există câteva simptome precoce de sarcină care ți-ar putea indica vestea fericită. Fiecare femeie este diferită, ceea ce face generalizările foarte dificile, dar dacă ai o parte din simptomele menționate mai jos este posibil să fii însărcinată.
 
Iată la ce trebuie să fii atentă:
 

1. Urinezi mult mai des decât de obicei

În timpul primului trimestru de sarcină, volumul sanguin al femeii crește, iar rinichii trebuie să facă față excesului de lichid care ajunge în vezica urinară. Ca urmare, trebuie să mergi la toaletă mai des decât de obicei. De asemenea, creșterea nivelului de progesteron ar putea să te facă să simți că trebuie să urinezi mai des, explică Jonathan Schaffir, ginecolog la centrul medical al Universității Ohio.
 

2. Ai sânii mai sensibili

Acest lucru se datorează tot progesteronului, potrivit dr. Schaffir. Hormonul stimulează creșterea glandelor mamare. Durerea sau sensibilitatea pe care o resimți se datorează modificării echilibrului hormonal.
 

3. Ești epuizată

„Cele mai multe femei se simt obosite la un moment dat în timpul sarcinii, iar motivele sunt multiple: dezvoltarea fătului, volumul suplimentar de sânge și dificultatea de a adormi atunci când trebuie să mergi des la toaletă. Uneori, oboseala te copleșește încă din primele zile de sarcină”
, spune Christine Greves, ginecolog la Spitalul Winnie Palmer. 
 
Dacă afli ulterior că nu ești însărcinată, discută cu medicul tău pentru că oboseala poate fi un simptom al altor probleme de sănătate, inclusiv poate semnala lipsa de vitamine sau anemia.
 

4. Ai stări de greață

Când ești însărcinată, corpul tău produce un hormon numit gonadotropină corionică umană (HCG), care continuă să crească în primele faze ale sarcinii, a explicat dr. Greves. Acest hormon face ca femeile să aibă o stare de greață, dar nu pentru mult timp. Între săptămâna a opta și a zecea de gestație este cea mai intensă stare de greață, iar după aceea începe sa se amelioreze, potrivit dr. Schaffir. 
 

5. Ești constipată

Progesteronul relaxează mușchii din organism, inclusiv pe cei responsabili de digestia alimentelor. Pe măsură ce cantitatea de apă absorbită crește poate apărea constipația din cauza digestiei mai lente.
 

6. Nu îți mai plac alimentele preferate 

Aversiunile alimentare sunt un efect secundar al sarcinii care îți provoacă greață sau te fac să respingi preparate care îți plac în mod obișnuit, mai ales dacă au o aromă puternică.  Nu există niciun motiv științific pentru acest lucru, dar ar putea să ajute la evitarea alimentelor care pot pune în pericol sarcina. 
Deoarece alimentele cu un gust neutru sunt mai putin susceptibile să conțină ingrediente care ar putea afecta sarcina, sensibilitatea la gusturi și mirosuri puternice ar putea impiedica expunerea la astfel de substante potențial dăunătoare, potrivit dr. Schaffir. Cu toate acestea, aversiunile fiecărei femei față de alimentele consumate în timpul sarcinii sunt diferite, deci nu se poate impune o regulă generală.
 
Nu te descuraja dacă nu ai niciunul dintre aceste simptome, nu înseamnă că nu ești însărcinată. În plus, nici stresul nu îți face bine. Gândește pozitiv și observă modificările subtile în felul în care te simți. „De obicei, cel mai comun simptom este întârzierea menstruației”, spune dr. Schaffir. Deci, încearcă să ai răbdare și, dacă ziua menstruației a trecut fă un test de sarcină, este cel mai sigur.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro