Sangele placentar salveaza vieti
Un subiect indelung mediatizat, prelevarea de celule stem din cordonul ombilical reprezinta o garantie pentru sanatate, deoarece acestea pot salva atat viata copilului tau, cat si a intregii familii. Asadar, gandeste-te de doua ori si informeaza-te asupra acestui subiect inainte de a planui conceperea unui copil.
Ce este sangele placentar?Sangele placentar reprezinta "vehiculul" prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive, fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Acesta preia, in acelasi timp, substantele nefolositoare ("deseurile") rezultate in urma metabolismului tisular. Studiile au demonstrat prezenta unui numar variabil de celule stem (numite si celule susa) in sangele placentar care pot fi utilizate in transplantul medular.
Momentul recoltarii sangelui placentar este la nastere. Imediat dupa scoaterea fatului, medicul va face o
Daca o mamica doreste prelevarea de celule stem la nasterea copilului, trebuie sa urmeze cativa pasi
: apeleaza la serviciile unei firme specializate cand este in luna 6-7 de sarcina, primeste contractele acasa, le citeste, le semneaza si le trimite inapoi, primeste acasa kitul de recoltare pe care trebuie sa-l pastreze intact, la temperatura camerei si sa nu uite sa-l duca la spital in momentul nasterii, dupa care un membru al familiei va anunta firma contractata pentru examinarea sangelui. Citeste pasii detaliati aici.
Odata ajuns in laborator, sangele placentar este supus unor analize riguroase dupa care urmeaza procesarea. Scopul procesarii sangelui placentar este de a-i asigura conditii optime pentru conservarea viabilitatii sangelui pe durata criogenarii si respectiv a procesului invers, de decriogenare. "Dreptul de proprietate asupra sangelui placentar il detine mama. Ei poate fi pastrat o perioada lunga de timp fara deteriorare celulara semnificativa: aproximativ 21 de ani dovediti. Se criogeneaza in punga finala, insa se pastreaza mostre care se analizeaza periodic
Sangele placentar este depozitat in containere biologice la o temperatura de -196 grade Celsius si poate fi folosit in orice moment, in caz de nevoie. Nimeni nu-si doreste sa fie nevoit sa apeleze la el, insa este bine sa stii ca-l ai la indemana daca se intampla ceva. Este o asigurare de sanatate pentru copilul tau pe care o incheie mama in momentul in care semneaza contractul de recoltare.
Cat costa intreaga procedura?
In functie de firma contractata, pretul final se ridica intre 1000 si 1500 de euro plus taxa anuala pentru depozitarea in banca a sangelui placentar, care poate sa ajunga pana la 120 ron/an.
Ce boli pot fi tratate?
Daca ne gandim ca primul transplant cu sange placentar a fost realizat iin 1988 (pentru tratarea anemiei Fanconi), de atunci numarul transplanturilor efectuate se ridica la 10.000 in intreaga lume. Cercetarile in domeniu au avansat, iar numarului afectiunilor care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem a crescut. Astfel ca, pana in prezent s-a demonstrat ca celuele stem pot fi folosite in tratarea a peste 70 de boli, din cele mai grave: leucemia, tumotilr cerebrale, cancerul, Alzheimer, Diabetul, artrita reumatoida, scleroza multipla, Parkinson, boli cardiace si hepatice, osteoartrita, distrofia musculara si bolile de ficat.
Potrivit unui studiu publicat la inceputul lunii martie in revista “Biology of Blood and Marrow Transplantation” din SUA se estimeaza ca probabilitatea ca o persoana sa necesite pe durata vietii un transplant cu celule stem este mult mai mare fata de datele inregistrate anterior. Astfel, specialistii estimeaza ca 1 din 200 de persoane este posibil sa aiba nevoie de un astfel de transplant pe parcursul vietii.
Adrese utile ale firmelor autorizate
Cord Blood Center
Cord Blood Center s-a infiintat in 2004 si in martie 2006 a efectuat prima recoltare de sange placentar din Romania. Luna aceasta au deschis primul laborator de procesare a sangelui placentar care va procesa, analiza si stoca sangele placentar la Cluj Napoca. A primit autorizarile de functionare de la Ministerul Sanatatii din Romania, Agentia Nationala de Transplant, Agentia pentru Sanatate Publica si Colegiul Medicilor din Romania. Ii poti gasi in Cluj Napoca, str. Eftimie Murgu nr. 2A, telefon: 0266.444.442, [email protected], www.cordcenter.ro
Punct de lucru in Bucuresti: str. Ramuri Tei nr. 20, et 2, Sector 2, telefon 031/425.1608
Cryo Save
Cu sediul in Belgia, a primit autorizatia de functionare de la Autoritatea Nationala de Transplant din Romania. Ii gasesti pe Calea Plevnei 137A, Bucuresti, Romania; telefon/fax: 021.310.72.89; 0788.685.328; 0731.685.328; [email protected]; [email protected]; www.cryo-save.com
Biogenis
Laboratorul Biogenis din Varsovia a fost acreditat de americani. In Europa este primul laborator care a fost recunoscut de catre Asociatia Americana de Terapie Celulara, iar probele de celule conservate aici au permisiunea de a putea fi transplantate pe teritoriul SUA. Ii gasesti pe str. Dr. Felix nr.7, etaj 2, apt.2, sector 1, Bucuresti; telefon: +4021-312 3041 / +4031-104 4633; www.biogenis.ro
Articole utile
Recoltarea celulelor stem: 9 pasi de urmat