Studiu. Care este cea mai bună cremă de protecție solară pentru copii
Odată cu sosirea temperaturilor ridicate, loțiunile de protecție solară se află obligatoriu pe lista noastră de cumpărături.
Cremele cu SPF sunt esențiale pentru a ne proteja pielea atunci când ne expunem la soare. Razele ultraviolete UVA și UVB sunt cele care penetrează pielea și provoacă de la arsuri solare și până la riduri, pete pigmentare sau cancer de piele. Protejarea pielii de efectul nociv al razelor UV este cu atât mai importantă în cazul copiilor. Pentru aceștia fiecare arsură solară crește riscul de a dezvolta cancer de piele la maturitate.
Dar este dificil să alegi loțiunea de protecție solară pentru copilul tău mai ales că există atât de multe produse pe piață. Pentru a simplifica misiunea cumpărătorilor, UFC-Que Choisir, una dintre cele mai mari asociații pentru protecția consumatorilor din Franța, a realizat un studiu pentru a stabili care sunt cele mai bune loțiuni de protecție solară pentru copii și a testat 20 de produse.
Loțiunile de protecție solară organice nu oferă suficientă protecție
În ciuda trendului actual care pune în prim-plan beneficiile produselor organice, se pare că loțiunile organice pentru protecție solară se află pe ultimele locuri în ceea ce privește eficiența. Chiar dacă nu conțin substanțe cu potențial toxic, cercetătorii au descoperit că acestea nu oferă protecție solară suficientă. Din cele 20 de produse testate, la coada clasamentului s-au aflat cele organice, ale unor branduri precum Alphanova, Bioregena, Eco Cosmetic și Acorelle.
“Problema pe care am descoperit-o în urma testelor de laborator este aceea că astfel de creme organice nu protejează suficient împotriva razelor UVA. La fel ca și razele UVB, UVA cresc riscul de cancer de piele, dar nu provoacă arsuri, și prin urmare au un efect ascuns”, explică Gaëlle Landry, din cadrul UFC-Que Choisir.
“Cremele organice conțin numai filtre minerale, fără filtre chimice, care sunt singurele cu adevărat eficiente”, adaugă Landry.
În afara cremelor organice ineficiente, cei de la UFC-Que Choisir au descoperit că unele loțiuni de protecție solară pentru copii conțin substanțe care pot afecta sistemul endocrin, dar și fenoxietanol sau alergeni, toate acestea putând fi periculoase pentru sănătatea copiilor, explică asociația pentru protecția consumatorilor, potrivit
Le Figaro.
Care este cea mai bună cremă de protecție solară pentru copii, potrivit studiului
Pe primul loc în topul celor mai bune loțiuni de protecție solară pentru copii se află un produs accesibil comercializat de Lidl. Cien Sun spray 50+ For Kids întrunește toate criteriile potrivit UFC-Que Choisir și are un preț recomandat de 30 de euro per litru. “Nivelul de protecție pentru UVB este mult peste indexul promovat și în același timp oferă protecție și împotriva razelor UVA. Mai mult decât atât, nu avem nimic de reproșat cu privire la compoziția sa
”, declară reprezentanta asociației franceze pentru protecția consumatorului.
Pe locurile următoare s-au clasat cremele de protecție solară pentru copii Vichy și La Roche-Posay, care sunt la fel de eficiente, dar mult mai scumpe, având un preț recomandat de 80, respectiv 132 de euro per litru.
Este importantă calitatea, dar și cantitatea
Pentru a proteja pielea de efectele razelor UV, specialiștii recomandă aplicarea cu generozitate a cremei cu SPF. “De obicei, noi încurajăm moderația în ceea ce privește folosirea produselor cosmetice, dar în ceea ce privește produsele de protecție solară este valabil opusul”, spune Gaëlle Landry. Indicele de protecție solară al unei loțiuni este testat de producători potrivit unui standard precis de aplicare de două miligrame pentru fiecare centimetru pătrat de piele. Dar potrivit datelor deținute de asociația citată, doza aplicată de fapt de consumatori este de aproximativ 0,5 mg per centimetru pătrat.
“Dacă aplici numai un gram de loțiune cu SPF 50 pentru fiecare centimetru pătrat de piele, în loc să permiți penetrarea a 2% din razele UV, lași să treacă 14% din razele UV”, potrivit specialiștilor UFC-Que Choisir.
Rezultatele studiului sunt publicate pe site-ul asociației franceze și sunt disponibile contra cost.