Meniul în timpul menstruației: 6 nutrienți esențiali
Simptomele menstruației te pot face să nu vrei decât să stai în pat, dar dacă ai un meniu util și bei apă suficientă vei reuși să treci mai ușor peste această perioadă a lunii.
Potrivit cercetătorilor, nu contează numai să iei medicamente pentru a neutraliza crampele, balonarea sau durerile, ci și meniul joacă un rol important. Dacă alegi alimentele potrivite în timpul menstruației vei reduce foarte mult disconfortul și vei avea mai multă energie pentru lucrurile care îți plac. Retenția de apă, balonarea, dificultățile de concentrare și irascibilitatea pot fi combătute cu ajutorul unei diete adaptate nevoilor organismului în acest interval.
Iată ce trebuie să consumi în timpul menstruației pentru a te simți mai bine:
1. Refă-ți rezervele de calciu
Calciul este cel mai bun prieten al tău în zilele de menstruație. Studiile realizate au demonstrat că acest mineral care face oasele mai puternice poate reduce și durerile cauzate de crampele menstruale, prevenind simultan balonarea și retenția de apă. O doză suficientă de calciu previne fluctuațiile stării de dispoziție și te ajută să te concentrezi mai ușor. Consumă mai des lapte, iaurt, brânză, precum și calciu din surse vegetale cum sunt migdalele, spanacul și broccoli.
2. Concentrează-te pe fibre
Ultimul lucru de care ai nevoie în timpul menstruației este să te simți ca un balon. Fibrele, care dau un impuls digestiei și previn constipația, te pot ajuta foarte mult. Consumă des fibre în această perioadă a lunii pentru a te asigura că balonarea nu persistă. Surse utile sunt migdalele, merele, anghinarele, murele, semințele de chia, cartofii dulci, semințele de in și cerealele integrale.
3. Include fierul în meniul tău
O menstruație abundentă te poate predispune la lipsa de fier, concretizată prin anemie. În această situație pot apărea oboseala, gândirea în ceață și schimbările frecvente ale stării de dispoziție. Chiar dacă nu ai o menstruație abundentă este în continuare util să consumi alimente bogate în fier în aceste zile. Fasolea, carnea de vită, ciocolata neagră, carnea de miel, spanacul, nucile, semințele de floarea soarelui și tofu ar trebui să facă parte din dieta ta cel puțin de două ori pe zi.
4. Fă loc și pentru magneziu
Știi cât de poftă îți este de ciocolată înaintea și în timpul menstruației? Ei bine, bomboanele și batoanele de ciocolată sau prăjiturile sunt atât de tentante din cauza conținutului lor de magneziu. Potrivit studiilor realizate, acest mineral reduce rapid simptomele problematice cum sunt durerile de cap și crampele abdominale. Consumă cât mai des avocado, banane, ciocolată neagră, pește gras, spanac, salată verde, nuci, semințe și iaurt.
5. Include acizii grași de tip Omega-3 și vitamina B12
Disconfortul provocat de durerile menstruale poate fi redus în mod eficient combinând acizii grași de tip Omega-3 și vitamina B12. Le vei găsi împreună în ouă, semințe de in, nuci, fructe de mare, semințe de floarea soarelui sau de dovleac și iaurt.
6. Nu uita de vitamina D
Studiile recente au arătat că un nivel redus de vitamina D poate cauza apariția neregulată a menstruației. Această vitamină are un rol de bază în reglarea nivelului de energie, menținerea unei stări de dispoziție pozitive și prevenirea insomniei. Toate aceste probleme intervin și când ești la menstruație, așa că trebuie să fii vigilentă și să previi carențele nutriționale. Consumă în fiecare zi lapte fortificat, somon, macrou, hering, sardine, ton, ulei de pește și gălbenuș de ou.
Adaptează-ți meniul și vei observa o evoluție pozitivă a stării tale. Este important să știi că remediile furnizate prin intermediul alimentației funcționează pe termen lung și nu au efecte adverse cum se întâmplă în cazul medicamentelor. Merită să dedici puțin timp planificării meselor din timpul menstruației pentru ca această perioadă a lunii să nu mai constituie un interval neplăcut, la care eviți să te gândești.