Cum se realizează şi cum funcţionează iontoforeza?


Iontoforeza este o metodă deopotrivă rapidă şi eficientă pentru tratamentul hiperhidrozei primare, neasociată cu alte boli care determină transpiraţie excesivă, precum boli neurologice, endocrine sau  tulburări psihologice. Rezultatele sunt deosebit de bune pentru transpiraţia palmelor şi tălpilor şi puţin mai slabe pentru tratamentul axilelor, în cazul acesta tratamentul cu toxină botulinică (Botox, Dysport) fiind deosebit de eficient. Pentru a observa o îmbunătăţire este nevoie de minim 7 şedinţe, urmate eventual de şedinţe lunare sau la 2 săptămâni pentru întreţinere.


„Există persoane care au fost tratate timp de mai mulţi ani, iar în cazul lor perioada dintre şedinţe devine tot mai lungă. Au existat, de asemenea, cazuri în care oamenii au oprit tratamentul din diverse motive, iar hiperhidroza nu a revenit la nivelul iniţial. Cu toate acestea, nu există o regulă generală pentru toată lumea”, spune specialistul.


Riscuri potenţiale şi efecte secundare


Iontoforeza este o metodă sigură de a trata transpiraţia excesivă şi presupune efecte secundare limitate, întâlnite în cazuri rare, dar care ar trebui însă cunoscute de la început.


„Cel mai frecvent efect secundar este uscăciunea mâinilor, picioarelor sau axilelor – a zonelor tratate deci, cazuri în care pacienţilor le este recomandat să folosească o crema hidratantă. Unele persoane ar putea experimenta, de asemenea, descuamarea pielii, roşeaţa, îngroşarea pielii, furnicături de scurtă durată sau iritaţii. Se evită tratamentul persoanelor cu dermatite active, veruci/ negi multiplii, tăieturi nevindecate complet sau alte răni deschise”, a completat specialistul.



Cui nu îi este indicat acest tratament?


Tratamentul nu este recomandat celor care au un regulator de ritm cardiac (pacemaker), femeilor gravide, persoanelor cu plăci metalice sau şuruburi după chirurgie osoasă precum şi alte împlânte metalice.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro