Specialiştii avertizează: Nu combinaţi medicamentele cu remediile naturiste!
Sănătate · Medicina alternativa / 26.01.2018

Plantele medicinale ar putea interacţiona cu medicamentele, producând efecte negative asupra sănătăţii, avertizează oamenii de ştiinţă.

În cadrul unei cercetări care a analizat studiile efectuate de-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au descoperit numeroase cazuri în care tratamentele alternative au influenţat eficacitatea tratamentelor medicamentoase, fie prin scăderea efectului, fie prin declanşarea unor efecte secundare periculoase.

Studiul a evidenţiat numeroase exemple în care pacienţii au trecut prin probleme grave de sănătate după ce au luat remedii naturiste pe bază de plante concomitent cu medicamente pentru HIV, epilepsie, afecţiuni cardiace sau antidepresive.


Edzard Ernst, profesor emerit în medicină complementară la Universitatea Exeter din Marea Britanie, a declarat că descoperirile demonstrează că ingredientele naturale pot avea puternice efecte biologice. "Ar putea provoca mult rău persoanelor care folosesc tratamente pe bază de plante. Prin urmare, este important ca pacienţii să fie avertizaţi cu privire la pericolele auto-medicaţiei cu remedii din plante", declară specialistul, citat de theguardian.com.

Cercetătorii de la Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud au analizat datele medicale pentru a descoperi cazuri în care pacienţii au suferit reacţii adverse din cauza asocierii dintre medicamente şi plante medicinale. Aceştia au descoperit 49 de cazuri şi alte două studii observaţionale din trecut. În urma analizei au ajuns la concluzia că în 60% dintre cazuri, apariţia efectelor adverse severe a fost provocată de asocierea medicamentelor cu palntele medicinale.


Într-unul dintre cazuri, un bărbat în vârstă de 55 de ani a murit după ce a făcut o criză de epilepsie în timp ce înota. În urma autopsiei s-a descoperit că suplimentele de ginko biloba pe care bărbatul le lua pentru îmbunătăţirea funcţiei cognitive au inhibat efectul medicamentelor împotriva crizelor epileptice.

De asemenea, în alte cazuri, pacienţii care luau tratamente pentru probleme cardiace au suferit complicaţii din cauza asocierii acestora cu plante precum salvie, seminţe de in sau ceai verde.


Studii recente au sugerat că unele ingrediente active din plante afectează metabolizarea medicamentelor, accelerând rata cu care acestea sunt sintetizate la nivelul ficatului şi reducându-le astfel eficienţa.

Alte cercetări au mai arătat că sunătoarea, o plantă medicinală folosită pe scară largă ca un remediu naturist pentru depresie, ar putea să interacţioneze cu un număr mare de medicamente. Specialiştii consideră că sunătoarea creşte efectele secundare ale antidepresivelor şi reduce eficacitatea unor medicamente precum statine, antihistaminice, anticoncepţionale sau medicamente împotriva HIV.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro