3 simptome care indica prezenta tuberculozei
Sănătate · Medicina generala / 12.07.2010

Afla de la specialisti care este diferenta intre a fi infectat si a fi bolnav de tuberculoza. Iata care sunt simptomele care trebuie sa te alerteze si sa te trimita la medic!

Afla de la specialisti care este diferenta intre a fi infectat si a fi bolnav de tuberculoza. Iata care sunt simptomele care trebuie sa te alerteze si sa te trimita la medic!

Simptome tuberculoză 

Stim cu totii ca tusea care persista mai multe saptamani nu este fireasca si trebuie sa ne trimita la un consult medical. In general, specialistii avertizeaza ca o persoana care tuseste mai mult de trei saptamani, face febra si scade in greutate trebuie sa se prezinte de urgenta la un medic, deoarece aceasta sunt simptomele clasice care pot anunta prezenta unei infectii cu bacilii tuberculosi.

Pe langa aceste simptome este posibil sa intampini si:

  • transpiratii nocturne;
  • frisoane;
  • stare de oboseala;
  • sputa cu sange;
  • lipsa poftei de mancare;
  • hemoptizii;
  • dureri in piept;
  • dispnee.


De asemenea, trebuie sa stim ca tuberculoza poate sa existe fara niciun fel de simptom sau sa prezinti doar manifestari partiale. Asa ca nu ignora niciunul dintre simptomele enumerate mai sus, in special daca te confrunti cu o tuse care persista de cateva saptamani.

Simptome tuberculoză: care e diferenţa între infecţie şi îmbolnăvirea propriu-zisă?

Tuberculoza este o boala infectioasa cunoscuta si sub denumirea de oftica sau ftizie. Robert Koch descopera Mycobacterium tuberculosis, ca fiind bacilul care provoaca TB, iar 1 sau 2 Mtb sunt suficienti pentru a infecta o persoana.  De regula, bacilul tuberculos se dezvolta si se retrage de-a lungul a mai multi ani.

Exista insa o mare diferenta intre o persoana infectata cu TB care nu este obligatoriu bolnava de TB si o persoana bolnava de tuberculoza. In cazul infectiei TB sistemul imun tine sub control bacteria, iar persoana nu este bolnava. Iar daca vorbim despre boala TB atunci inseamna ca sistemul imun nu mai poate tine sub control bacilii, acestia se inmultesc rapid determinand boala.

"In niciun caz infectia nu este egala cu imbolnavirea. Doar 5 - 10% dintre persoanele infectate pot sa faca boala si nici 5% dintre ei nu pot transmite boala. De aceea, inceperea tratamentului are importanta maxima pentru inlaturarea factorilor de risc care duc la transformarea infectiei in imbolnavire", recomanda Conf. dr. Constantin Marica, medic primar pneumolog.

Ce este infectia tuberculoasa: existenta bacililor tuberculozei in organismul unei persoane intr-o stare de "adormire", ei fiind tinuti sub control de sistemul imunitar al persoanei respective. La o persoana infectata, boala se poate declansa in conditii care duc la imunodepresii (infectie HIV, tratamente medicamentoase imunosupresoare, stres, carente alimentare). In acest caz, bacilii "adormiti" incep sa se inmulteasca si treptat apar si simptomele de boala.


Ce este boala tuberculoasa: bacilii se inmultesc in organismul unei persoane, ceea ce va duce la aparitia simptomelor bolii. Bacilii se inmultesc lent, distrugand treptat tesutul unde se afla. In lipsa tratamentului apar adeverate "gauri" in plamani, numite caverne tuberculoase. In momentul in care plamanii sunt grav afectati ei nu isi mai pot indeplini functia si apare decesul (evolutia fiind de regula de cativa ani de la declansarea bolii)

Cum se transmite?


Oricine se poate imbolnavi de tuberculoza daca ia contact cu o persoana care are tuberculoza activa pulmonar si inhaleaza picaturile eliminate prin tuse sau stranut. In cazul unei expuneri prelungite (20 si 40 de ore) cu aerul care contine bacilii tuberculozei, riscul de infectie creste cu 50%. Totusi, exista anumite grupuri care sunt mai predispuse sa se infecteze cu TB si sa dezvolte boala:

  • Persoanele care locuiesc cu o persoana cu TB activ;
  • Personalul medical;
  • Detinuti, fosti detinuti si personalul inchisorilor;
  • Persoane care se drogheaza sau consuma alcool;
  • Persoane defavorizate din punct de vedere social (persoane fara adapost, persoane fara loc de munca, emigranti).


De asemenea, riscul de a dezvolta boala in urma infectarii este mult mai ridicat in cazul persoanelor recent infectate, cu imunitatea scazuta (HIV/SIDA, diabet, radioterapie, malnutritie) sau cele ale caror radiografii indica faptul ca ar fi avut TB.

De regula, tratamentul standard pentru tuberculoza se stabileste numai de medicul specialist pneumolog. Este important sa retinem ca orice persoana care a fost internata pentru tuberculoza si urmeaza in continuare tratamentul corect nu mai este contagioasa, deoarece medicamentele le distrug microbii si le opresc inmultirea, deci ei nu mai au cum sa iasa in aerul expirat de persoana bolnava.

Stiai ca ...

  • TB omoara mai multi tineri decat orice alta boala infectioasa. In lume, la fiecare 2 minute, un copil moare de TB;
  • Vaccinarea nu este 100% eficient;
  • TB este cel mai mare ucigas al femeilor tinere. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), TB este responsabila de 9%
  • dintre moartea femeilor cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani;
  • In lume, la fiecare 10 secunde, un om moare de tuberculoza;
  • Fiecare bolnav de tuberculoza netratata poate molipsi anual de la 10 la 15 persoane (si in primul rand pe cei apropiati din familia bolnavului);
  • 80% dintre bolnavii de tuberculoza au varste de 15 - 45 de ani.

 

Sfatul specialistului

Prof. dr. Bogdan Miron Alexandru, medic primar medicina interna si pneumologie si vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie

"Este o boala infectioasa care se comporta clinic nespecific: febra, tuse, scadere in greutate. Oricine se poate imbolnavi de tuberculoza, iar daca ai aceste simptome trebuie sa recurgi la un consult de specialitate pentru ca tuberculoza este nu numai tratabila, ci si vindecabila. De asemenea, trebuie sa stim ca tratamentul pentru tuberculoza este gratuit si este foarte important sa fie tratata corect de la A la Z".

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro