5 simptome timpurii ale bolii Alzheimer pe care trebuie să le știi
Dacă observi aceste simptome specifice bolii Alzheimer la tine sau la o persoană la care ții trebuie neapărat să discuți cu un medic. Confuzia, pierderile de memorie, insomnia sau dificultățile de concentrare pot semnala uneori probleme mult mai grave de sănătate.
Având în vedere că tratamentele pentru Alzheimer sunt destul de limitate și prognoza nu este una foarte optimistă în cazul acestui diagnostic, ai putea crede că nu are niciun sens să observi simptomele problematice din timp. Cu toate acestea, cercetătorii au avansat și în prezent există medicamente pentru a trata manifestările timpurii ale acestei afecțiuni, prevenind acumularea plăcilor de amiloid la nivelul creierului. Potrivit experților, aceste plăci de amiloid încep să se dezvolte la nivelul creierului cu cel puțin 10 ani înainte ca boala să devină evidentă.
Administrarea tratatmentului specializat persoanelor care încă au gândirea și memoria perfect normale este mult mai eficientă decât după afectarea funcțiilor cognitive. „În momentul în care o persoană are probleme când trebuie să memoreze diferite lucruri, deja există o pierdere semnificativă de neuroni. Trebuie neapărat să începem să tratăm pacienții mai devreme”, spune dr. Reisa Sperling, director al Centrului de Cercetări pentru Alzheimer din Brigham.
Iată care sunt simptomele timpurii ale bolii Alzheimer:
1. Grijile legate de memorie
Problemele de memorare sunt unul dintre simptomele cele mai comune ale afecțiunii, iar studiile realizate au relevat că persoanele care își fac mereu griji că vor uita ceva au un risc mult mai mare de a avea o acumulare de plăci de amiloid la nivelul creierului și ar putea suferi de demență ulterior. „Oamenii trebuie să aibă încredere în intuiția lor și să învețe să observe felul în care se simt. La fel ca și în cazul artritei și al bolii Parkinson, Alzheimer este o boală pe care pacienții o pot presimți”
, spune dr. Rebecca Amariglio, neuropsiholog de la Harvard.
2. Amintiri cu goluri legate de evenimente importante
Este îngrijorător când cineva uită o conversație cu un membru al familiei, o știre foarte importantă sau cum s-a desfășurat un eveniment semnificativ. „Dacă îți aduci aminte că ai uitat ceva cum ar fi cheile înseamnă că poți accesa încă informația cu ajutorul semnalelor primite de la creier. De asemenea, dacă nu îți amintești ceva pe moment, dar pe parcursul zilei informațiile îți revin în minte probabil că nu este vorba despre Alzheimer. Problema este când uiți cu desăvârșire ceva ce toți cei din jur știu că este esențial”
, explică dr. Sperling.
3. Dificultăți în organizarea aspectelor financiare
Dacă nu știi sigur ce facturi ai plătit și când, ai probleme când trebuie să transferi sume de bani între conturi diferite sau nu poți menține o sumă suficientă în cont pentru a acoperi cheltuielile în mod eficient ar putea fi semnale de alarmă legate de boala Alzheimer. „Când vorbesc cu pacienții în timpul consultațiilor mereu îi întreb cine le plătește facturile. Dacă aflu că a avut loc o schimbare, de exemplu că soția plătea tot timpul facturile, dar de curând soțul a trebuit să preia acest aspect mi se pare un lucru îngrijorător”, spune dr. Sperling. Dacă un membru al familiei tale sau un prieten care locuiește singur are deodată probleme cu plata facturilor este posibil să aibă nevoie de ajutorul tău pentru a preveni acumularea datoriilor.
4. Te rătăcești în timp ce conduci
Este foarte relevant dacă persoana se rătăcește, devine confuză sau dezorientată într-un loc pe care îl cunoaște foarte bine. Dacă însă alege o scurtătură sau un drum pe care nu-l cunoaște pentru a ajunge mai repede acasă și deodată nu este sigură unde este, nu este cazul să-ți faci griji.
5. Insomnia
Dacă ai parte de o noapte agitată și te simți extenuat când te scoli dimineața ar putea fi vorba despre ceva mai grav dect stresul. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele care adorm foarte greu și nu au un somn profund prezintă mai mulți markeri specifici bolii Alzheimer față de cele care dorm profund până a doua zi. Încă nu este clar dacă insomnia crește riscul de Alzheimer sau dacă aceasta nu este decât unul dintre simptomele specifice, dar este cazul să ai o discuție cu medicul tău dacă observi că insomnia se combină și cu probleme de memorie.