9 alimente pe care să le eviți după o operație
Sănătate · Medicina generala / De Amalia Skelton, 01.11.2019

Ai făcut de curând o operație și te întrebi ce poți mânca? Anumite alimente pot fi periculoase pentru organism în perioada de recuperare, așa că trebuie să te gândești de două ori dacă ești în spital și le ceri familiei și prietenilor să-ți aducă mâncărurile preferate.

După ce treci printr-o operație va fi nevoie să respecți reguli speciale de alimentație pentru a stimula capacitatea organismului de a-și reveni. Dacă ești tentat să le ceri celor dragi să-ți aducă delicii cu mult zahăr, sare sau grăsimi trebuie să știi că nu poți mânca orice. Alimentele alese greșit pot cauza complicații și vor face recuperarea mult mai dificilă decât în mod normal.

 
Iată ce trebuie să eviți după o operație:

 
1. Produse lactate

Dacă operația a fost localizată la nivelul stomacului sau în imediata apropiere trebuie să știi că produsele lactate vor fi complet interzise după procedură. În momentele în care simți că vrei neapărat să mănânci niște brânză gândește-te cât de neplăcut va fi să fii foarte constipat și să ai crampe sau dureri abdominale. Nu mânca lactate pentru că favorizarea constipației va crea o presiune crescută la nivelul inciziei.

 
2. Dulciuri

La fel ca și lactatele, prăjiturile sau bomboanele se află și ele pe „lista neagră”. Poate că arată apetisant, dar pot cauza constipație, dureri și probleme în cadrul procesului de recuperare. În plus, nu-ți oferă deloc beneficii nutritive sub forma vitaminelor sau mineralelor, așa că ar fi bine să optezi pentru legume dacă vrei să mergi acasă mai repede.

 
3. Fructe confiate

Cu excepția prunelor uscate, fructele confiate nu trebuie să facă parte din meniul tău de după operație. Dacă deja ai parte de disconfort accentuat și dureri fructele confiate nu vor face decât să-ți înrăutățească starea. Pot cauza creșterea în greutate dacă vei alege porții mari când trebuie să stai în pat, fluctuații ale glicemiei și complicații pentru persoanele care au astm. Data viitoare când vrei să mănânci caise confiate lasă-le deoparte și alege broccoli.

 
4. Băuturi alcoolice

După ce faci o operație vei observa cu siguranță cicatricea în primele zile. Nutriționiștii îți recomandă să nu sărbătorești cu un pahar de șampanie succesul operației, ci să eviți alcoolul complet pentru a susține procesul de vindecare la nivelul pielii. Băuturile alcoolice reduc gradul de preluare a nutrienților din alimentele consumate și încetinesc refacerea la nivel celular.

 
5. Cafea și produse care au cafeină

Deși cafeina este un antioxidant cu numeroase beneficii, nu este deloc utilă după o operație. Consumul unei cantități ridcate de cafeină va afecta capacitatea organismului de a prelucra vitaminele și mineralele din meniu. Consecințele ar putea fi vindecarea extrem de lentă a rănii sau cicatricile mai adânci. Mai bine bea apă pentru a te asigura că îți revii rapid.

 
6. Preparate picante

Precis ți se pare că mâncarea de la spital nu are un gust intens. Chiar dacă îți este poftă de curry sau alte preparate foarte picante este bine să le eviți pentru a preveni iritarea tractului intestinal și balonarea. Această interdicție este extrem de importantă dacă operația a vizat stomacul, intestinele sau vezica urinară.

 
7. Mâncăruri grase

În primele zile după operație este foarte probabil să nu mânânci decât preparate foarte dietetice, aproape fără grăsimi și să bei apă simplă. Nu are sens să visezi la cartofi prăjiți sau la burgeri cu maioneză pentru că vei avea parte de diaree, crampe intense, balonare și riscul de infectare a inciziei datorită presiunii ridicate.

 
8. Carne roșie

În funcție de tipul operației prin care ai trecut este posibil să ți se interzică să consumi carne roșie câteva săptămâni sau chiar luni. Așteptarea va fi mai lungă dacă ai fost operat la stomac. Deși o friptură suculentă poate fi un deliciu tentant, să știi că fibrele din carne vor cauza multe probleme în cadrul procesului de digestie plus constipație, agravând disconfortul pe care îl simți deja.

 
9. Cereale rafinate

După operație vei avea nevoie de doze importante de nutrienți, dar trebui să alegi corect cerealele pe care le vei consuma. Dacă ți se recomandă să mănânci mai multe cereale trebuie neapărat să optezi pentru cele integrale și să le ocolești pe cele rafinate. Deși ambele opțiuni îți vor potoli foamea, cerealele rafinate conțin foarte puține vitamine, iar procesul de recuperare implică o creștere a cantității de nutrienți benefici pe care îi oferi organismului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro