Alergiile alimentare: primele simptome
Sănătate · Medicina generala / De Iulia Mirică, 10.01.2017

Cu toate că alergiile alimentare sunt cel mai des întâlnite la bebeluși și copii, acestea pot apărea la orice vârstă.

De exemplu, poți dezvolta o alergie la un aliment pe care l-ai mâncat fără probleme mulți ani la rând. Știi care sunt primele simptome ale alergiilor alimentare? Și, mai ales, ce trebuie să faci mai departe?

Pentru unele persoane, o reacție alergică la un anumit aliment poate fi deranjantă, dar nu severă. Pentru alte persoane, reacțiile alergice alimentare pot fi o experiență înfricoșătoare, ce le pune viața în pericol. Simptomele unei alergii alimentare apar, de obicei, în decurs de câteva minute până la două ore, după consumarea anumitor alimente. În unele cazuri foarte rare, reacțiile alergice pot fi întârziate cu patru sau șase ore. Reacțiile întârziate sunt observate cel mai ușor la copiii care fac eczeme ca simptom al alergiei alimentare și la persoanele care au o alergie rară la carnea roșie, cauzată de mușcătura unui anumit tip de căpușă.

Cum recunoști alergiile alimentare?


O reacție alergică alimentară poate afecta pielea, tractul gastrointestinal, tractul respirator și, în cele mai grave cazuri, sistemul cardiovascular. Reacțiile pot varia de la ușoare la foarte severe, putând pune viața în pericol chiar prin șoc anafilactic.

Simptomele ușoare ale alergiilor alimentare pot include una sau mai multe dintre următoarele:


  • urticarie
  • eczeme (erupții cutanate însoțite de mâncărimi)
  • înroșirea pielii sau zonei din jurul ochilor
  • mâncărimi în cavitatea bucală sau în canalul auditiv
  • greață sau vărsături
  • diaree
  • dureri stomacale
  • congestie nazală (nas înfundat)
  • tuse seacă ușoară
  • gust ciudat în gură
  • contracții uterine

Simptomele severe ale reacțiilor alergice la mâncare pot include una sau mai multe dintre următoarele:


  • umflarea obstructivă a buzelor, limbii și/sau a gâtului
  • probleme de respirație
  • probleme la înghițire
  • scăderea tensiunii arteriale (manifestată prin senzație de leșin, confuzie, leșin)
  • albăstrirea pielii
  • pierderea cunoștinței
  • dureri în piept
  • puls slab

Simptomele severe, fie că sunt singulare sau combinate cu simptomele mai blânde, pot indica prezența șocului anafilactic și necesită tratament imediat.

Ce alimente sunt responsabile pentru alergiile alimentare?


Orice aliment poate provoca reacții adverse, însă doar 8 tipuri de produse alimentare sunt responsabile pentru aproximativ 90% dintre reacțiile alergice:

  • ouă
  • lapte
  • arahide
  • nuci
  • pește
  • crustacee
  • grâu
  • soia

Anumite tipuri de semințe (inclusiv semințele de susan și muștar) sunt, de asemenea, cunoscute pentru faptul că declanșează alergiile și sunt considerate un alergen important în unele țări.

Cum poți depista alergiile alimentare la copii?


Copiii au un fel unic de a descrie experiențele și percepțiile lor cu privire la reacțiile alergice. În momentul în care adulții nu își dau seama că cei mici suferă de o reacție alergică, este pierdut timp prețios. Unii copii, în special cei foarte mici, pun mâinile la gură sau se trag / scarpină pe limbă, ca răspuns la reacțiile alergice. De asemenea, vocea copiilor se poate schimba, devenind răgușită sau pițigăiată.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro