Angina pectorală: simptome și tratament
Ce legătură are angina cu infarctul? Cât de periculoasă este? Câte feluri de angină există? Și mai ales, cum se manifestă?
Se întâmplă frecvent să confundăm angina pectorală cu infarctul, dar ele nu sunt unul și același lucru. Un episod de angină anunță riscul unui infarct miocardic și o nevoie mai mare de oxigen din partea mușchiului cardiac pe o perioadă scurtă de timp (de pildă în cazul eforturilor). Spre deosebire de angină, infarctul apare când o parte din mușchiul cardiac nu mai primește flux de sânge, de cele mai multe ori din cauza unui cheag de sânge care se formează pe vreun vas sanguin. Dacă acest cheag nu primește rezolvare - rarisim se petrece vindecarea de la sine - partea către care comunică cu mușchiul inimii va muri, nemaifiind irigată cu sânge.
Ca manifestare, durerea de angină pectorală este localizată în spatele sternului, mai rar în fața inimii. Din cauza apariției acesteia, uneori durerea se propagă și asupra brațului, chiar și până la degetele de la mâini. Apare senzația de apăsare sau de arsură, și mai rar junghiuri.
Chiar dacă nu prezintă același nivel de risc, angina pectorală anunță faptul că avem o problemă de inimă.
De câte tipuri este angina pectorală?
Există angină pectorală stabilă și instabilă. Angina stabilă se manifestă în cazul aceluiași timp de efort fizic intens, când ne atingem practic un prag. Angina instabilă este imprevizibilă, nu manifestă niciun numitor comun în manifestare și solicită o vizită urgentă la medic.
Odată apărută, angina pectorală se manifestă cu o tendință de creștere în frecvență, apoi la o intensitate a efortului din ce în ce mai mică. O masă copioasă sau o doză de stres poate provoca o angină chiar și în absența efortului fizic. Dacă există aceste simptome, trebuie mers de urgență la control, pentru a evita producerea unui infarct miocardic.
Preventiv și apoi ca tratament dacă este necesar, trebuie renunțat la toți factorii de risc: fumat, alimentație bogată în grăsimi, supraponderabilitate. Tratamentul include și o medicamentație prescrisă de medicul specialist.
Crizele anginoase sunt însoțite cel mai des de anxietate și neliniște, care prelungesc durata disconfortului până la 10 minute.
Primul lucru care trebuie făcut în cazul unei crize este încetarea efortului fizic și repaosul. Nitroglicerina tablete sau spray sublingual contribuie la calmarea durerii în câteva minute.
Angina este uneori confundată cu durerea de cauză esofagiană, cu disecția de aortă, cu pleurezia, cu pericardita sau cu dureri funcționale provenite de la mușchi. De aceea este importantă o evaluare medicală cât mai rapidă, pentru a elimina din posibilități.