Astmul: Care sunt simptomele? Efectuează un test on-line
Este o boală care poate să fie controlată, deoarece există metode şi tratamente care te ajută să duci o viaţă cât mai normală.
În ultimele două decenii numărul cazurilor de astm s-a dublat, susţin medicii pneumologi. În România se estimează că sunt între 800.000 și 1.000.000 cazuri de astm, în Europa sunt 32.000.000, iar în întreaga lume peste 300.000.000. Cu ajutorul unui specialist şi un diagnostic bine pus persoanele care suferă de astm pot să ducă o viaţă normală.Dacă ai constatat că ai probleme respiratorii sau ai avut o criză astmatică (pe care majoritatea pacienţilor o descriu ca lipsă de aer, sufocarea și frică) este important să mergi la un medic pneumolog. Testul care este folosit pentru a diagnostica această afecţiune se numeşte spirometrie şi presupune ca pacientul să sufle într-un dispozitiv care determină capacitatea pulmonară. Nu doare, este simplu de făcut şi nu durează mult timp. Practic, testul durează 10-15 minute, iar rezultatul vine pe loc. Apoi medicul îţi poate recomanda şi radiografie toracică, analize de sânge sau teste pentru depistarea alergiilor.
Testarea gratuită pentru depistarea astmului
Te poţi testa în mod gratuit, pentru a afla dacă ai sau nu astm. Consultă listele centrelor de testare de pe site-ul www.invingeastmul.ro şi află care este cel mai apropiat medic pneumolog la care poţi să te programezi.
Ce este astmul?
Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroșate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.
Simptomele astmului variază în timp și adesea ele se agravează, în mod caracteristic, în timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii. Cele mai frecvente simptome astmatice sunt:
- Tusea, în special noaptea, la efort sau după un episod de râs intens
- Senzaţia de sufocare (dispnee)
- Senzaţia de strângere a pieptului
- Wheezing – şuierat în plămâni.
Controlul astmului este deopotrivă o necesitate şi un obiectiv realizabil. O persoană cu astm controlat este o persoană care: prezintă simptome minime sau zero, nu se trezeşte noaptea din cauza simptomelor, nu foloseşte deloc sau foarte rar medicaţia de salvare, poate să facă efort fizic la fel o persoană obişnuită, are funcţia pulmonară normală sau aproape normală (măsurată prin probe specifice), nu are sau are foarte rar crize de astm.
Ai probleme respiratorii? Fă un test on-line pentru a vedea cât de grave sunt!
Societatea Română de Pneumologie a dezvoltat un test de evaluare pe care-l poţi face on-line pe site-ul invingeastmul.ro
„Îi invit pe toți cei care au probleme respiratorii să intre pe site-ul www.invingeastmul.ro și să își facă testul de evaluare (http://www.invingeastmul.ro/testeazate.htm). Astmul poate fi controlat, există acum metode și tratamente pentru a duce o viață cât mai normală.” spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Testarea pentru depistarea astmului se numește spirometrie și seamănă cu etilotestul, controlul pe care îl fac polițiștii șoferilor suspectați că au băut: pacienții suflă într-un dispozitiv care determină capacitatea pulmonară.