Când mergem la medic pentru a doua opinie?
Sănătate · Medicina generala / De Amalia Skelton, 21.11.2019

Unii medici au o abordare conservatoare, în timp ce alții sunt dispuși să testeze variante noi de tratament. În acest condiții recomandările și concluziile specialiștilor pot varia destul de mult, iar când mergem la medic pentru a doua opinie trebuie să știm care sunt situațiile care justifică acest pas.

Datorită variațiilor semnificative între punctele de vedere ale specialiștilor tot mai mulți pacienți apelează la o a doua opinie după ce primesc un diagnostic. Indiferent dacă este vorba despre o intervenție chirurgicală, o boală rară sau o afecțiune dermatologică dificil de tratat este esențial să știm ce criterii aplicăm când mergem la medic pentru a doua opinie.
Printre beneficiile acestui pas se numără reducerea stresului și a stării de presiune, posibilitatea de a primi un diagnostic diferit sau un plan de tratament în concordanță cu propriile convingeri. Chiar dacă a doua opinie pe care o obții nu face decât să confirme ceea ce ți-a spus primul medic este în continuare utilă. În acest mod vei fi liniștit pentru că vei ști că ai făcut tot posibilul pentru a beneficia de un tratament corect. Un alt punct de vedere îți poate prezenta opțiuni variate de tratament pe care este posibil ca primul medic să nu le fi menționat. Accesul la informații suplimentare te va ajuta să iei decizia potrivită pentru a-ți reveni.
Deși nu ai nevoie neapărat de o a doua opinie există multe situații în care este recomandată. În cazul în care constați diferențe foarte mari între cele două puncte de vedere poți inclusiv să mergi la un al treilea medic pentru a te lămuri. Nu uita că a doua opinie sau chiar a treia nu vor conține neapărat cele mai bune opțiuni pentru tine. 
Atunci când mergem la medic pentru a doua opinie scopul este obținerea tuturor informațiilor pentru a putea înțelege mai bine afecțiunea și diferitele metode de tratament. Este în regulă să se opteze pentru tratamentul prescris prima dată, dar având și o altă opinie de specialitate se vor evita agitația, stresul sau îndoielile.

 
Iată în ce situații este indicat să soliciți a doua opinie de specialitate:

 
1. Dacă ai urmat un tratament, dar simptomele nu s-au ameliorat

Nimeni nu-ți cunoaște organismul mai bine decât tine. Dacă ai urmat în mod strict tratamentul prescris, dar simptomele problematice persistă sau chiar s-au agravat este recomandat să ceri sfatul unui alt medic. De foarte multe ori se acceptă ideea că este normal să se suporte durerea cronică sau să nu se poate realiza activitățile preferate. Nu lăsa jena sau timiditatea să te oprească să primești un tratament adecvat. Dacă nu te simți mai bine, iar simptomele nu se ameliorează nu te adapta la această situație, ci solicită opinia unui alt medic.

 
2. Dacă ai fost diagnosticat cu o boală rară

Unele boli sunt atât de rare încât există foarte puține studii legate de afecțiunea respectivă. Deși poate fi intimidant să descoperi că ai putea suferi de o astfel de boală, să știi că nu ești singur. Unul din 10 adulți este diagnosticat cu o boală rară. Există aproximativ 7.000 de boli rare și în fiecare an acest număr crește. Tocmai pentru că nu există foarte multe informații disponibile este important să te asiguri că ai primit un diagnostic corect. Pentru a doua opinie orientează-te spre medici care au experiență în tratarea bolii respective pentru a crește șansele de identificare corectă a afecțiunii, precum și de prescriere a unui tratament eficient.

 
3. Dacă tratamentul recomandat are riscuri semnificative, implică o intervenție chirurgicală, este invaziv sau poate avea consecințe pentru tot restul vieții

Nu este prudent să fii de acord cu o operație sau o altă procedură invazivă fără să explorezi toate alternativele. Deși unele persoane au impresia că dacă un medic sugerează o anumită procedură chirurgicală trebuie neapărat să fie de acord, realitatea este că ar trebui să asculți și o a doua opinie înainte de a accepta. Nu ai de ce să te simți ciudat dacă ești proactiv și vrei să auzi și un alt punct de vedere care îți prezintă alternative.

 
4. Dacă ai primit un diagnostic de cancer

Când este vorba despre o afecțiune atât de gravă cum este cancerul o a doua opinie devine esențială. Un astfel de diagnostic te poate copleși, creând o stare de tristețe și confuzie și trebuie să fii foarte bine informat pentru a alege tratamentul care îți va salva viața. Nu uita că niciun medic nu poate cunoaște absolut toate rezultatele studiilor de specialitate, așa că fiecare punct de vedere suplimentar este o cale de a descoperi tratamentul care te poate vindeca.

 
5. Dacă simți că este ceva în neregulă

Nu-ți ignora intuiția. Dacă te nemulțumește ceva sau ți se pare că diagnosticul sau tratamentul nu reflectă deciziile tale nu ezita să ceri o a doua opinie. Nu accepta un tratament sau o procedură care îți ridică îndoieli. Adună mai multe informații, pune întrebări legate de rețetele prescrise, discută cu prietenii, mergi des la consult și citește despre afecțiunea de care suferi. Foarte puține decizii legate de sănătate trebuie luate pe moment, așa că nu evita să pui întrebări sau să soliciți opinia unui alt medic pentru a te asigura că iei hotărârea corectă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro