Ce se întâmplă în corpul tău când încerci să dormi mai mult
Sănătate · Medicina generala / 25.03.2019

Când dormi prea puțin ți se poate părea imposibil să revii la un program normal de odihnă, dar merită să încerci. Este primul pas pentru a-ți reobișnui organismul cu un program clar, care favorizează refacerea și energia suplimentară.

Oamenii de știință numesc somnul pe care-l ratezi sau cel pe care încerci să-l recuperezi „datorie de somn”. Acest concept înseamnă că organismul tău nu are parte de odihnă suficientă și că trebuie să încerci să dormi în plus cât mai curând. 
„Regula de bază pentru a-ți da seama dacă dormi suficient este să observi dacă ai destulă energie pentru a-ți începe ziua fără să apelezi la produse care conțin cafeină”, spune dr. Hassan Batayneh, neurolog din Florida. Este important să recuperezi somnul aplicând conceptul de mindfulness și să observi mereu cum te simți.

 
Iată ce lucruri surprinzătoare se întâmplă în organismul tău când încerci să dormi mai mult:

 
1. Îmbunătățirea memoriei

Va fi nevoie de câteva nopți de somn odihnitor, dar odată ce începi să reduci „datoria de somn” vei vedea că îți este mai ușor să reții diferite lucruri. „Funcțiile de memorare și elasticitatea creierului cresc pe măsură ce te odihnești mai mult”, spune dr. Nylong Vyas, expert în somnologie.

 
2. Stimularea sistemului imunitar

Somnul pierdut are un efect negativ asupra întregului organism, reducând eficiența sistemului imunitar. De îndată ce te odihnești un interval mai lung vei vedea că și imunitatea revine la normal.
„Somnul nu este un lucru opțional, iar odihna insuficientă are consecințe grave. Chiar și numai 5-6 nopți de somn întrerupt pot afecta serios sistemul imunitar, crescând riscul de îmbolnăvire. Merită să dormi atât cât trebuie pentru a evita răcelile care par să nu dispară niciodată sau agravarea simptomelor alergice”, spune dr. Sujay Kansagra, expert în somnologie.

 
3. Ameliorarea vitezei de reacție

Precis ai auzit deja că dacă vei conduce obosit vei fi la fel de amețit ca și cum ai fi băut prea multe pahare de alcool. Unul dintre principalele inconveniente ale odihnei insuficiente este încetinirea reacțiilor.
„Durează ceva timp să revii la un program normal de odihnă, dar nu atât de mult pe cât te aștepți. Viteza de reacție este de obicei primul indicator care se îmbunătățește atunci când dormi în plus. Vei observa acest beneficiu după 5-7 zile”, spune dr. Michael Breus, psiholog. 

 
4. Vei petrece mai mult timp în faza de somn REM

Somnul REM reprezintă ultima fază din cadrul ciclului de somn, dar și cea mai importantă pentru că susține procesul de învățare, stocare a amintirilor și echilibrare a emoțiilor. Cu cât vei dormi mai mult, cu atât va crește intervalul suplimentar pentru somnul REM.
„Cea-a de-a treia fază a somnului este cea REM și are loc în ultima parte a nopții. În momentul în care nu dormi suficient vei rata exact somnul REM. Pe măsură ce te odihnești mai mult ciclul tău de somn va deveni complet și vei obține toate beneficiile pe care ți le oferă somnul profund”, spune dr. Breus.

 
5. Creșterea puterii de concentrare

Cu cât orele de somn devin mai multe și organismul va trece la lucru, ajutându-te să te concentrezi mai ușor și neutralizând migrenele care te împiedică să analizezi aspectele complicate după o noapte agitată.
„Studiile de specialitate au relevat că, cu cât lași să continue somnul întrerupt mai mult timp, cu atât scade puterea de concentrare. De îndată de crești timpul de odihnă și luarea deciziilor sau rezolvarea aspectelor problematice nu vor mai fi niște provocări care te epuizează”, spune dr. Kansagra.

 
6. Ai putea cădea în capcana de a dormi prea mult, dar nu consecvent

Deși majoritatea schimbărilor asociate cu odihna sunt pozitive, există și efecte nedorite dacă nu aproximezi corect nevoile organismului. „Somnul de după-amiază sau dormitul până târziu în weekend sunt soluții temporare, dar aceste remedii pe termen scurt nu te vor ajuta să-ți îmbunătățești atenția și timpii de reacție. Este adevărat că vei reduce stresul dacă apelezi la aceste soluții, dar nu reprezintă metoda cea mai potrivită pentru a-ți reveni”, spune dr. Martha Cortes, expert în somnologie.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro