De ce simți că se agravează bolile în timpul nopții
Sănătate · Medicina generala / 13.03.2019

Indiferent dacă ai de-a face cu o răceală, cu gripa sau cu o afecțiune a stomacului, probabil că ai observat că simptomele par mai intense în timpul nopții. Nu îți imaginezi lucruri. Iată de ce simți că se agravează bolile în timpul nopții!

Cercetările sugerează că ritmul circadian al corpului, precum și alți factori, poate agrava simptomele după apusul soarelui. Pe lângă reglarea somnului, ritmul circadian al corpului îți ajută sistemul imunitar. Atunci când sistemul imunitar este activat, cum ar fi atunci când ești răcit, celulele sale care combat infecțiile eliberează o varietate de substanțe chimice, unele dintre acestea provocând inflamație în țesuturile infectate. 

Care sunt motivele pentru care simți că se agravează bolile în timpul nopții?


Funcția sistemului imunitar te ajută să ucizi sau să îndepărtezi microorganismele care te îmbolnăvesc. Dar inflamația rezultată provoacă sau contribuie la multe dintre simptomele tale, inclusiv febra, congestia sau durerea în gât. Această activitate a sistemului imunitar și inflamația pe care o produce nu sunt constante, ci influențate de ritmul circadian. Ca rezultat, ai tendința de a simți că se agravează bolile și simptomele în timpul nopții, când sistemul imunitar este cel mai activ.

Această activitate intensă a sistemului imunitar în timpul nopții se poate extinde spre dimineață. Dacă poți dormi normal în timpul nopții, s-ar putea să constați că te simți mai rău dimineața, imediat când te trezești. După-amiaza și seara devreme sunt momentele în care sistemul imunitar este mai puțin activ. Nu este neobișnuit să te simți mai bine în aceste perioade, dar apoi să ai simptomele agravate în timpul nopții.

Și alți factori ar putea contribui la agravarea din timpul nopții atunci când ești bolnav. Absența distracțiilor ar putea accentua percepția ta asupra unor simptome. Acea durere de cap sau durerile de gât pe care le-ai ignorat în timp ce te uitai la televizor pot părea mult mai rele atunci când ești în pat, fără alte lucruri care să îți distragă atenția. 

De asemenea, atunci când stai jos, simptomele congestiei s-ar putea intensifica. În timpul zilei, când stai în picioare, mucusul tinde să se scurgă și nu se acumulează în spatele gâtului, așa cum o face când ne culcăm. În cazul în care congestia este cea mai mare problemă, îți poți ridica capul pe câteva perne. Acest lucru poate ajuta la scurgerea mucusului, împiedicând adunarea acestuia în partea din spate a gâtului sau în sinusuri. Din cauza faptului că bei mai puțină apă în timpul nopții, mucusul poate deveni mai vâscos și poate înfunda nasul și căile respiratorii. Bea mai multe lichide în timpul zilei pentru a preveni această problemă!

Un alt remediu ar fi să iei ceva pentru a trata simptomele deranjante. Indiferent dacă te bazezi pe decongestionante de la farmacie sau pe tratamente naturale, cum ar fi supa de pui, aceste tratamente comune pot oferi ajutor pe termen scurt. Și un somn bun se poate număra printre cele mai bune modalități de a scăpa de boală. Cu alte cuvinte, folosește toate armele de care dispui pentru a ușura simptomele nocturne!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro