Depaseste problemele cauzate de caldura!
In conditiile normale, mecanismele de control ale organismului - pielea si transpiratia - se adapteaza la caldura. Totusi, aceste sisteme pot ceda cand sunteti expusi la temperaturi inalte, perioada prelungite de timp.
Crampe de calduraSunt spasme musculare dureroase. Apar, de obicei, dupa exercitii fizice intense sau transpiratii profuze. Muschii abdominali si cei pe care-i folositi in timpul exercitiilor sunt cel mai multi afectati.
Prevenire
- Odihniti-va scurt timp, linistiti-va;
- Mancati alimente sarate;
- Beti apa cu o lingurita de sare pentru fiecare 250 ml apa.
Epuizarea prin caldura
Semnele de epuizare sunt reprezentate de cresterea temperaturii, lesin, ritm cardiac rapid, presiune sangvina scazuta, tegumente palid-cenusii, piele umeda, rece si greturi. Simptomele debuteaza frecvent brusc, cateodata dupa transpiratii excesive si aport inadecvat de lichide.
Prevenire
- Daca suspectati epuizarea termica, intrerupeti expunerea la soare si adapostiti persoana intr-un loc umbros sau un spatiu dotat cu instalatie de aer conditionat. Apoi, intindeti persoana pe spate si ridicati-i picioarele pe un plan mai sus. Incercati sa-i desfaceti imbracamintea prea stransa;
- Dati-i sa bea apa rece (nu de la gheata) sau dati-i o bautura avand continut crescut de electroliti cum sunt de pilda popularele bauturi pentru sportivi.
Socul termic
Persoanele mai in varsta si obeze au un risc deosebit pentru socul termic. Alti factori de risc includ deshidratarea, alcoolismul, bolile cardiace, anumite medicamente si exercitiul fizic intens. Persoanele care, din nastere, transpira putin, au si ele un risc crescut. Semnele socului prin caldura includ: ritm cardiac rapid, respiratie frecventa si superficiala, confuzie si tensiune arteriala fie crescuta, fie scazuta. Lesinul poate fi primul semn la varstnici. Victima poate inceta sa mai transpire, dar acesta nu este semn de baza.
Cum sa depasiti problemele legate de caldura?
- Nu va expuneti la soare. Evitati sa iesiti in perioada cea mai calduroasa a zilei, de la pranz pana la 4 dupa-masa;
- Limitati activitatea. Rezervati pentru dimineata sau pentru seara exercitiile sau activitatile intense;
- Imbracati-va adecvat. Purtati imbracaminte de culoare deschisa, usoara, larga, prin care corpul sa poata respira;
- Beti multe lichide (evitati alcoolul si cofeina);
- Evitati mesele fierbinti si grele.
Informatiile au fost preluate din cartea "Clinica Mayo. Ghid de autoingrijire", traducere: dr Daniela Dinulescu, Bucuresti, Editura All Educational, 2001, 2004, www.all.ro