Endometrioza - boala enigmatica
Sănătate · Medicina generala / De dr. Dan Tutunaru
Specialist obstetrica - ginecologie la spitalul Elias din Bucuresti
Telefon: 0723.999.939, 05.07.2004

Endometrioza reprezinta, simplist vorbind, o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin.

Localizarea acestor tesuturi ectopice poate sa fie atat in zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, etc.), cat si in locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plaman sau tesut miocardic.


Desi este o boala recunoscuta si descrisa cu destula acuratete de mai bine de 300 de ani, ea ramane inca cea mai controversata afectiune ginecologica si in prezent, lucru sustinut cu tarie si de catre formularile cu care este "alintata" endometrioza de catre majoritatea autorilor de articole, studii sau carti dedicate acesteia: boala enigmatica, o enigma invelita in mister, puzzle etc.

Endometrioza este o boala nu numai cu o modalitate de manifestare proteana, dar si un proces fiziopatologic contrastant. Este o boala benigna, insa are toate caracteristicile malignitatii: infiltratie locala, invazivitate si capacitate de diseminare remarcabila.


Ceea ce se stie cu siguranta la ora actuala despre endometrioza este faptul ca este o boala extrem de grava. Din pacate, ea nu este perceputa asa, nefiind o afectiune terminala precum cancerul si, in acelasi timp, nefiind inteleasa de multi dintre ginecologi, astfel ca ea este tratata, la ora actuala, ca un fel de Cenusareasa a ginecologiei.

Este, aparent, o boala incurabila - continua sa fie imprecis tratata, cel putin pana in prezent metodele de tratament fiind, in majoritatea lor, paleative si reconstructive. Medicamentele sunt inca folosite pentru tratamentul fazelor avansate ale bolii, desi nu exista nici o dovada a eficacitatii lor, iar histerectomia este inca practicata pentru tratarea unei boli care este prin definitie extrauterina.


Endometrioza are un potential invalidant urias, femeile afectate fiind stigmatizate din mai multe puncte de vedere:

fizic: leziunile in sine, aderente, distorsiuni arhitecturale si histologice ale organelor de reproducere;

emotional: dureri care uneori pot atinge limita insuportabilului, infertilitate si deci incapacitatea femeii de a-si realiza unul dintre telurile existentei sale, procreerea;

mental: iritabilitate, integrare deficitara in societate, constienta invaliditatii sale, cu consecinte majore asupra randamentului sau economic etc.;


alte manifestari pe cat de particulare pe atat de grave, precum crizele epileptice, hemoptizii sau aritmii cardiace, in functie de localizarea leziunilor.

Ceea ce nu se stie despre endometrioza este cauza aparitiei sale, acest lucru determinand de-a lungul timpului aparitia a numeroase teorii vizand etiopatogenia sa.

In materialul de lunea viitoare vei putea citi despre cauzele aparitiei acestei boli.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro