Informații esențiale despre rinichi: unde se află, ce funcții au și care sunt simptomele afecțiunilor renale
Ai întrebări despre rinichi? Vrei să știi exact unde se află, cum ajută organismul sau ce simptome îți arată că trebuie să mergi la un consult? Aplică sfaturile specialiștilor pentru a preveni agravarea afecțiunilor renale.
De fiecare dată când te gândești la rinichi ești nesigur unde se află sau de ce este atât de important să iei măsuri pentru a-i proteja? Cu ajutorul specialiștilor poți găsi mai multe răspunsuri la nelămuririle pe care le ai și poți lua măsuri pentru a te simți mereu bine.
Unde se află cei doi rinichi?
Rinichii sunt două organe de forma boabelor de fasole, localizați în dreapta și în stânga coloanei vertebrale. Dimensiunile aproximative pentru fiecare sunt de 11cm x 7cm x 3cm. Fac parte din abdomenul superior, fiind integrați cu funcționarea mușchilor spatelui.
Ce rol au rinichii în organism?
Rinichii îndeplinesc funcții vitale în cadrul organismului uman, având drept rol eliminarea toxinelor și a excesului de fluide. Filtrează sângele de mai multe ori pe zi și restabilesc echilibrul de electroliți. De asemenea, asigură producția de hormoni necesari pentru reglarea tensiunii arteriale și proliferarea globulelor roșii.
Astfel, sângele intră în rinichi, toxinele sunt îndepărtate, iar sodiul, apa și mineralele sunt ajustate conform nevoilor organismului. Sângele filtrat ajunge înapoi în corp, iar substanțele nocive sunt eliminate prin urina care se colectează în uretră și apoi în vezica urinară.
Fiecare rinichi are milioane de filtre minuscule numite nefroni. Din păcate este posibil ca rinichii tăi să funcționeze la o capacitate de numai 10% și să nu-ți dai seama că este ceva în neregulă. În momentul în care sângele nu mai ajunge într-un rinichi o parte va muri sau poți pierde chiar tot rinichiul. Consecința va fi insuficiența renală.
Care sunt simptomele afecțiunilor renale?
Peste 37 de milioane de adulți suferă de boli renale și majoritatea nu știu încă. „Boli renale au simptome specifice, dar de multe ori sunt confundate cu alte afecțiuni, iar manifestările nu devin severe decât în momentul în care rinichii sunt aproape să cedeze sau s-au acumulat foarte multe proteine în urină”
, explică dr. Joseph Vassalotti, urolog.
Iată care sunt semnele că ai putea suferi de o afecțiune renală:
1. Ești obosit sau îți este greu să te concentrezi
O reducere severă a funcționării rinichilor poate cauza acumularea toxinelor și a impurităților în sânge. În aceste condiții te vei simți mult mai obosit, vei avea o stare de slăbiciune și vor apărea dificultăți de concentrare. O altă complicație a bolilor renale este anemia, care va accentua oboseala resimțită.
2. Nu reușești să adormi
Dacă rinichii nu filtrează toxinele în mod optim acestea vor rămâne în sânge mai mult timp și îți va fi greu să te odihnești. Insomnia și apneea de somn se manifestă adesea în cazul bolilor renale cronice.
3. Ai pielea foarte uscată și te mănâncă
Rinichii susțin producția de globule roșii și asigură necesarul de minerale în sânge. Dacă ai pielea uscată și iritată poate fi un semn că rinichii nu reușesc să mențină echilibrul de minerale și nutrienți din sânge.
4. Simți nevoia să urinezi frecvent
Dacă mergi mai des la toaletă, mai ales noaptea, poate fi un semn că ai o infecție urinară sau că filtrarea sângelui realizată de rinichi este deficitară.
5. Vezi sânge în urină
Rinichii păstrează sângele în organism când filtrează toxinele, dar dacă vezi sânge în urină este posibil ca toxinele să nu fie eliminate eficient. De asemenea, poate fi vorba despre litiază renală, tumori sau infecții renale.
6. Urina face spumă
În cazul în care urina face spumă și trebuie să tragi apa la toaletă de mai multe ori este un indiciu că a crescut cantitatea de proteine din urină.
7. Ai pungi sub ochi persistente
Spuma din urină este un semn preliminar al creșterii proporției de proteine din urină, dar dacă ai mereu pungi sub ochi poate fi un indiciu al creșterii periculoase a nivelului de proteine.
8. Nu îți este deloc foame
Pierderea apetitului este un simptom generic pentru numeroase afecțiuni, dar poate indica și acumularea toxinelor în organism ca urmare a funcționării deficitare a rinichilor.
9. Ai crampe musculare
Un dezechilibru de electroliți poate fi cauzat de insuficiența renală. De exemplu, prea puțin calciu și prea mult fosfor vor avea drept consecință crampele musculare.
10. Ai gleznele și laba piciorului umflate
Reducerea funcționării rinichilor va provoca retenția de apă, în special la nivelul picioarelor. Umflarea gleznelor și a labei piciorului poate indica și boli cardiace sau insuficiența venoasă cronică.