Off... varicele
Sănătate · Medicina generala / De Roxana Luca, 03.09.2008

Iti place sa ai picioarele bronzate, mereu ingrijite si cu pedichiura facuta pentru ca adori sa porti fuste si rochii scurte...

Iti place sa ai picioarele bronzate, mereu ingrijite si cu pedichiura facuta pentru ca adori sa porti fuste si rochii scurte. Totusi, ceva te nelinisteste. De ceva vreme ti-au aparut pe picioare vene albastru-verzui ingrosate. Inainte de toate, varicele sunt o problema de sanatate si nu una de frumusete, pentru ca ele nu indica niste picioare inestetice, ci unele cu probleme circulatorii.

Desi unii considera ca este o afectiune care apare la batrani, varicele sunt frecvent intalnite si la tineri, mai ales la femeile care au nascut. Problema este ca varicele sunt de patru ori mai frecvente la femei decat la barbati. Si devin dureroase mai ales in perioada menstruala.


Varicele sunt vene verzui, dilatate si mai mult sau mai putin dureroase. Apar mai ales pe gamba si se deosebesc de venele normale prin faptul ca ele contin o cantitate de sange mai mare.

Cum apar


Arterele indruma sangele de la inima spre periferia corpului, iar venele au functia sa il aduca inapoi la inima oxigenat. Toate venele pot deveni varicoase, dar cel mai adesea, acestea apar pe picioare. De fapt, pentru a permite sangelui sa urce spre inima, venele picioarelor depun un efort foarte mare pentru a invinge forta gravitationala.


Persoanele care au varice se confrunta cu o insuficienta venoasa cronica. Asta inseamna ca sistemul lor venos are dificultati in a asigura intoarcerea sangelui spre inima. Insuficienta venoasa incepe prin aparitia varicelor. Acestea sunt anuntate de o senzatie de picioare grele si umflate, mai ales la nivelul gleznelor.

Complicatiile...


Proasta circulatie venoasa poate atrage dupa sine probleme ale pielii, cum ar fi eczemele, ulcerul picioarelor sau dermite. Daca venele profunde sunt atinse, apare retentia de apa. In acest caz exista riscul ca un cheag de sange sa se formeze si sa obtureze o vena deja marita. Pentru ca circulatia sangelui foarte slaba faciliteaza coagularea sangelui, varicele pot degenera in tromboflebita.


Tipuri de varice


In 95% din cazuri, varicele sunt rezultatul unui ansamblu de factori de risc: ereditate, surplus de kilograme, sarcina etc. Acest tip de varice apar mai ales la venele safene, adica cele superficiale care sunt de-a lungul piciorului.

In unele cazuri, putine ce-i drept, varicele sunt legate de o alta problema de sanatate. In cele mai multe cazuri de flebita, o inflamare a unei vene care poate provoca un chiag de sange ce blocheaza urcarea sangelui spre inima. Aceste varice provin de la o tulburare a venelor profunde care sfarsesc prin a afecta reteaua venelor superficiale.


De ce femeile?


Femeile se confrunta mult mai des cu varicele decat barbatii. Aceasta situatie explicandu-se prin schimbarile hormonale legate de sarcina, perioadele premenstruale si menopauza. Toate acestea contribuie la slabirea gradului de oxigenare a sangelui. Si pilulele anticonceptionale au acest rol, ele fiind chiar interzise personelor care au varice.

Femeile insarcinate sunt vizate atat datorita pierderii elasticitatii peretelui venos dar si din cauza greutatii bebelusului. Pantecele apasa pe venele abdomenului, ceea ce ingreuneaza circulatia venoasa. Adesea, varicele provocate de sarcina isi revin de la sine la trei luni de la nastere.
Daca ai o meserie care te obliga sa stai in picioare esti si mai expusa riscului.

Factori de risc:


  • Obezitatea
  • Statul mult timp in picioare sau asezat
  • Absenta exercitiilor fizice
  • Expunerea la caldura
  • Baile foarte fierbinti
  • Ridicarea obiectelor grele
  • Pilulele anticonceptionale
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro