Poți lua o boală cu transmitere sexuală de pe colacul de toaletă?
Poate că îți aduci aminte că unul dintre sfaturile pe care le-ai primit în copilărie a fost să nu te așezi niciodată pe colacul de toaletă atunci când nu ești acasă.
Există germeni care stau pe colac și nu ai vrea să intri în contact cu aceștia. Așa că, timp de ani de zile, nu te-ai așezat pe niciun colac al toaletelor publice, de frică să nu iei acei germeni. Dar cât de periculoși sunt acești germeni de pe scaunul de toaletă? În plus, poți lua o boală cu transmitere sexuală de pe colacul de toaletă, în momentul în care mușchii picioarelor cedează și te atingi de toaletă?
Cât de mare este riscul de a lua o boală cu transmitere sexuală de pe colacul dintr-o toaletă publică?
Potrivit experților în sănătate, nu există niciun risc de a lua o boală cu transmitere sexuală de pe colacul dintr-o toaletă publică. Bine, poate că există un risc incredibil de mic, dar nu ar trebui să îți faci griji. Virusurile bolilor cu transmitere sexuală nu supraviețuiesc de obicei atunci când pierd contactul cu organismul uman. Un colac de toaletă nu oferă mediul potrivit pentru ca bolile cu transmitere sexuală să prospere, virusurile neputând să fie active pentru mai mult de 10 secunde. Acestea preferă mediile create de țesutul uman și fluide, nu cele reci ale toaletelor.
Având în vedere că virusul herpesului moare repede în afara corpului, este aproape imposibil să iei infecția prin contactul cu toaletele, prosoapele sau alte obiecte folosite de o persoană infectată. Același lucru este valabil și pentru alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul, HPV, HIV și păduchii din zona intimă.
Poate că te întrebi de ce ai stat pe vine sau de ce ai pus hârtie igienică pe colac în tot acest timp. Însă nu este un lucru complet greșit. Te poate face să te simți mai bine la nivel mental. Poate că nu te protejează de vreo infecție, dar te poate proteja de îngrijorarea cu privire la ce germeni ar fi putut fi pe capacul de toaletă.
Cu toate acestea, este important să faci ceva de fiecare dată când faci o vizită la toaletă: să te speli pe mâini. Dacă iei bacteriile de pe clanță, de pe toaletă sau alte suprafețe, apoi îți atingi ochii sau gura fără să îți dai seama, ai putea depozita acei germeni chiar în corpul tău. Folosește săpun și apă caldă și șterge-te întotdeauna pe mâini!