Tusea cu expectoraţie, greutatea în respiraţie şi lipsa de aer la efort mic sunt trei dintre semnalele prin care corpul îţi spune că ai o problemă la plămâni.
Acestea sunt semne că plămânii sunt în suferinţă şi nu trebuie ignorate, deoarece pot conduce la boli pulmonare grave. Printre cele mai periculoase simptome care ne arată că este ceva în neregulă cu sistemul respirator se numără:
Plamani bolnavi simptome:
1. Tusea persistentă cu expectoraţie;
2. Dificultate în respiraţie;
3. Şuierat în piept;
4. Senzaţie de sufocare;
4. Oboseală accentuată la cel mai mic efort.
Adesea aceste simptome sunt considerate ca fiind normale, în special în rândul fumătorilor, însă acestea sunt primele semne că ai probleme cu plămânii. Nu trebuie să le ignori atunci când ele persistă, ci să te prezinţi la un consult la medicul pneumolog.
Potrivit unui studiu semnalat de Societatea Română de Pneumologie, se pare că peste 89% din populaţie nu a auzit niciodată de BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), boala care se instalează lent după mulţi ani de fumat. Iar semnele de mai sus sunt primele care ar trebui să te îngrijoreze şi să te trimită la un consult medical. Ele nu sunt niciodată normale, chiar dacă eşti fumător!
Ce înseamnă BPOC sau boala numită bronhopneumopatie obstructivă cronică?
Bronho - afectarea arborelui respirator (bronhii)Pneumopatie - afectarea plămânilor
Obstructivă - blocarea fluxului de aer
Cronică - pe termen lung
BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) este o boală de plămâni care afectează 300 milioane de oameni din întreaga lume și cauzează anual moartea a peste trei milioane de oameni. În România aproximativ un milion de oameni suferă de această boală. Specialiștii atenționează că în următorii patru ani BPOC va deveni a treia cauză de deces din lume, depășind alte afecțiuni mai cunoscute, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.
Dacă boala nu este tratată şi persoana afectată continuă să fumeze, lipsa de aer se agravează şi pot să-şi facă apariţia chiar şi problemele de inimă. Specialiştii avertizează însă că se întâmplă foarte des ca persoanele care constată primele simptome să le ignore şi să se prezinte la medic mult mai târziu când boala deja o formă severă.
Boala afectează grav persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani. La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. La fel de periculoasă este și expunerea la factori de risc precum pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd).
Boala poate fi tratată dacă este depistată din timp!
Spirometria este un test simplu care se face în 10 minute şi obţii rezultatul pe loc. Ea măsoară cantitatea de aer inspirată și expirată de o persoană, precum și timpul necesar inspirației și expirației. Este foarte important să faci acest test dacă:- eşti fumător sau ai fost fumător;
- ai peste 40 de ani;
- ai o tuse supărătoare, timp de mai multe luni sau de câţiva ani (aşa numita “tuse a fumătorului”);
- simţi că rămâi fără aer tot mai des;
- simţi că ţi se taie respiraţie de fiecare dată când urci multe scări;
- ai un şuierat în piept care persistă;
- oboseşti mult mai uşor făcând activităţi uşoare;
- tuşeşti şi expectorezi fără să ai o răceală;
- simţi că nu-ţi mai ajunge aerul atunci când respiri;
- simţi o durere atunci când tragi aer în piept sau când expiri;
- răceşti tot mai des şi ai nevoie de mai mult de 10 zile ca să-ţi revii, chiar dacă iei tratament cu antibiotice.