Te doare spatele de la statul la calculator? Iată ce să faci!
Opt din zece adulți experimenteză durerea de spate la un moment dat în viața lor. Însă nouă din zece pacienți care suferă de durere de spate nu cunosc cauza acesteia. De foarte multe ori se întâmplă să te doară spatele de la statul la calculator. Iată ce poți să faci pentru a remedia această problemă!
Ce ar trebui să faci dacă te doare spatele de la statul la calculator?
1. Stai corect pe scaun
Dacă statul jos poate juca un rol atât de important în apariția durerii de spate, cum ar trebui să stai corect? Este mai bine să stai cu spatele drept sau ar trebui să te relaxezi pe scaun? Poți să stai picior peste picior sau trebuie să ai o poziție simetrică a picioarelor? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care probabil că ți le pui. Răspunsul s-ar putea să te uimească. Potrivit cercetărilor, toate sunt corecte. Cea mai bună poziție este una care se schimbă mereu. O poziție în continuă schimbare scade presiunea asupra anumitor puncte ale coloanei vertebrale și o răspândește pe toată coloana.
2. Stai mai mult în picioare
Mai bun decât o poziție în șezut este statul în picioare. Statul în picioare reduce semnificativ presiunea de pe coloană. Dacă trebuie să lucrezi la birou toată ziua, ai o opțiune. Ia o pauză de 2-3 minute la fiecare oră. Pune-ți alarma la telefon să te atenționeze. În acel timp, stai în picioare și te întinzi spre tavan, cu brațele întinse și pe vârfurile picioarelor. Fă acest lucru timp de 20 de secunde. După aceea, plimbă-te puțin pentru următoarele 2 minute. Exercițiul acesta eliberează presiunea de pe coloana vertebrală, în timp ce mersul pe jos face ca articulațiile de pe coloana vertebrală să fie utilizate adecvat.
3. Fă exerciții pentru partea inferioară a spatelui
Statul jos reprezintă o poziție imobilă. Articulațiile tale sunt făcute pentru mișcare și, prin urmare, au nevoie de mișcare pentru a putea funcționa corect. Atunci când te miști, articulațiile, oasele și mușchii se întăresc. Când te afli într-o poziție imobilă pentru prea mult timp, țesuturile tale încep să se deterioreze. Trebuie să faci mișcare, însă nu foarte multă. Există riscul ca mersul la sală chiar să crească durerea de spate.
4. Întinde-te dacă simți că mușchii sunt tensionați
Stretching-ul este doar parțial benefic pentru tratarea durerii de spate. Acesta este eficient dacă ai mușchii tensionați. Dacă ai o astfel de problemă, încearcă să faci exerciții de stretching de cel puțin 3 ori pe săptămână. Nu fă întinderi imediat ce te trezești dimineața, deoarece discurile vertebrale se înmoaie în fluid în timpul nopții. Iar fiecare întindere sau greutate excesivă pe coloana vertebrală este mai gravă dimineața.