Viața cu endometrioză – ce ar trebui să știi despre această afecțiune cumplită
Sănătate · Medicina generala / 13.01.2020

Endometrioza sau „boala femeilor neiubite” este o afecțiune cumplită, care se numară printre cauzele ce duc la infertilitate.

Este o boala progresiva, care afecteaza 10-15% din femei in timpul anilor de reproducere, insa nu a fost gasita o explicatie concreta pana in momentul de fata.

Viata cu endometrioza nu este deloc usoara. Durerea fizica este uneori cumplita, iar cea sufleteasca este insuportabila. Afectiunea este insotita de stari de depresie, cauzate de incapacitatea de a avea copii.

De regula, femeile care nu au o viata sexuala activa se confrunta cel mai des cu aceasta afectiune. Insa endometrioza poate afecta pe oricine.


Ce este endometrioza


Endometrioza se intampla cand bucati din endometru (mucoasa care tapeteaza peretii interni ai uterului) se dezvolta si in alte parti decat cele obisnuite, cum ar fi la nivelul ovarelor, trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara sau chiar intestin.

Endometrul se mareste in fiecare luna pentru a primi o sarcina, iar in lipsa acesteia se elimina si astfel se declanseaza menstruatia. Deoarece mucoasa din afara uterului nu poate parasi corpul, aceasta se inflameaza si se poate rupe sau forma tesut cicatrial dureros. Afectiunea provoaca senzatie de durere si disconfort. La femeile care sufera de endometrioza durerea continua toata perioada de sangerare, dar si dupa.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro