4 tipuri de stres - Cum să le faci față
Agitația și starea de îngrijorare nu-ți dau pace? Află ce tipuri de stres te pot afecta și cum să reduci efectele negative asupra organismului.
Poate oare stresul să te facă mai puternică? Da, dacă știi cum să reacționezi la starea de agitație. Există mai multe tipuri de stres și felul în care le gestionezi poate avea un impact decisiv atât asupra găsirii unei rezolvări, cât și pentru propria sănătate.
Emoțiile, irascibilitatea, anxietatea și toate celelalte consecințe ale situațiilor neprevăzute pot afecta echilibrul organismului. Din acest motiv nu trebuie să te lași doborâtă de problemele aparent de nerezolvat, ci să cauți soluții utile.
Iată care sunt principalele tipuri de stres și cum să le gestionezi:
1. Stresul emoțional
În situațiile în care ceea ce se întâmplă te afectează foarte mult trebuie să înveți să te adaptezi pentru a reuși să ieși din cercul de emoții negative. Uneori este suficient să ai o mică reușită ca să-ți dai seama că lucrurile nu merg atât de rău precum crezi și că în curând vei găsi o rezolvare. Protecția în aceste cazuri nu înseamnă să eviți cu orice preț situațiile stresante. Important este să ai o abordare pozitivă și să încerci să vezi ce poți face, în loc să te concentrezi pe starea de anxietate și neputință. Lucrurile minore cu aplicație practică te vor ajuta să te simți mai bine.
De exemplu, dacă faci o scurtă plimbare alături de câinele tău vei putea să te relaxezi sau dacă reușești să iei copii de la școală și să cumperi tot ce ai pe lista de cumpărături. Ai răbdare și vei vedea că încet-încet vei începe să te simți mai calmă și vei putea analiza lucrurile obiectiv. Dacă în acest moment nu poți rezolva totul, nu înseamnă că trebuie să renunți. Acordă-ți mai multe șanse și fii îngăduitoare. Cu toții avem nevoie să ne adaptăm la o situație neașteptată, mai ales dacă ne afectează profund.
2. Stresul la nivel digestiv
De multe ori te doare stomacul când te pregătești pentru un interviu sau o ședință importantă? Durerile abdominale îți pot accentua emoțiile și poți simți că nu ai nicio șansă să reușești, dar cel mai bine ar fi să respiri adânc și să încerci să te gândești la ceva ce te face să zâmbești. În câteva minute lucrurile nu vor părea la fel de grave și cu siguranță vei găsi resursele necesare pentru a te descurca foarte bine. Apa cu lămâie te ajută să elimini toxinele, iar ceaiul de ghimbir luptă eficient împotriva durerilor de stomac provocate de stres. De asemenea, este important să nu îți adaugi singură noi motive de stres, cum ar fi sculatul târziu și timpul insuficient pentru a te pregăti, care pot sabota felul în care arăți și starea de spirit.
3. Stresul indus de exerciții extenuante
Exercițiile fizice moderate și mișcarea au un rol esențial pentru relaxarea sistemului nervos și diminuarea anxietății, însă dacă sunt practicate timp de mai multe ore și dincolo de nivelul de rezistență al organismului pot avea efecte negative. Oboseala excesivă și crampele musculare pot cauza insomnie și îți va fi mult mai greu să faci față problemelor apărute dacă ești deja obosită. Sportul îți este de ajutor în lupta cu stresul, dar numai dacă îl practici cu măsură. 30 de minute de mișcare în fiecare zi te vor ajuta să fii mai optimistă și să vezi în primul rând partea bună a lucrurilor.
4. Stresul agravat de carențele nutriționale
Atunci când trebuie să faci față unor evenimente neplăcute contează foarte mult și ce fel de alimentație ai. Consumul excesiv de dulciuri sau de alimente de la fast food te predispune la stări depresive și anxietate. În situațiile dificile trebuie să consumi proteine, grăsimi esențiale, fructe și legume pentru a-ți fortifica organismul împotriva atacului stresului. Dacă ai o imunitate puternică poți evita problemele digestive, răcelile și alte simptome neplăcute care te vor încetini exact atunci când trebuie să acționezi rapid pentru a găsi o soluție.
Include în meniul tău nuci și migdale crude, cereale integrale, miere, pește gras (somon, macrou, sardine, ton), citrice (în special grepfrut și portocale) și multe legume (spanac, salată verde, sfeclă roșie, ardei gras, castravete, roșii, ceapă, usturoi). De asemenea, poți savura o ceașcă de ceai în momentele în care te simți copleșită. Ceaiul verde sau cel de ghimbir te vor ajuta să te liniștești, iar timpul necesar pentru rezolvarea problemei va fi mult mai scurt.