5 probleme pe care le rezolvă soarele
Sănătate · Medicina preventiva / 13.03.2019

Poate iubești soarele, poate faci totul pentru a-l ocoli. Există motive solide pentru ambele acțiuni. Află în ce situații are un rol benefic pentru starea ta de sănătate.

Atracția spre soare sau reacțiile de respingere sunt justificate. Iubim soarele pentru că face plantele să crească și este vital pentru orice formă de viață pe planeta noastră. Fără lumina lui vegetația nu ar exista, iar animalele și oamenii nu ar putea supraviețui. În același timp este posibil și să te temi sau chiar să urăști soarele. Reacțiile negative sunt cauzate de potențialul nociv al soarelui. Razele ultraviolete pot cauza arsuri solare, îmbătrânirea prematură a pielii, deteriorarea țesutului cutanat, cancerul de piele sau problemele de vedere. Cu toate acestea, ar fi bine să-i mai dai o șansă pentru că nu este inamicul tău permanent.

 
Iată ce probleme de sănătate pot fi tratate cu ajutorul soarelui:

 
1. Soarele poate îmbunătăți starea de spirit și tratează depresia

Lumina soarelui crește nivelul de serotonină din organism, favorizând buna dispoziție și eliminând gândurile negative care îți creează o viziune sumbră asupra vieții. Nu este deloc surprinzător că nivelul de serotonină este mult mai ridicat în zilele însorite. În momentul în care acest compus scade foarte mult pot apărea diferite forme de depresie, apatia sau pasivitatea. Profită și tu de lumina soarelui pentru a zâmbi mai des și a conștientiza că ești norocos că ești aici și acum. Soarele te va ajuta să fii mai relaxat, calm și te vei concentra mai ușor când trebuie să rezovi probleme complicate.

 
2. Soarele îți menține oasele puternice

Vitamina D este esențială pentru a avea oase puternice și a reduce riscul de fracturi. Este aproape imposibil să obții o cantitate suficientă prin intermediul meniului zilnic, chiar dacă vei consuma alimente bogate în acest nutrient. Poți apela la suplimente pe bază de vitamina D, însă lumina soarelui este o sursă mult mai rapidă și ușor de folosit de organism. Ieși afară și bucură-te de zilele însorite, iar densitatea osoasă se va menține pe termen lung. Organismul produce vitamina D în momentul în care pielea este expusă la soare, liberă, însă nu trebuie să stai neprotejat prea mult timp.
Potrivit specialiștilor, 10-15 minute zilnic sunt suficiente pentru a preveni carențele de vitamina D fără să crești riscul de cancer de piele. În cazul în care locuiești într-o zonă cu un climat foarte rece și nu ai cum să obții o expunere suficientă la soare este foarte important să iei suplimente pentru a preveni osteoporoza și fragilizarea oaselor.

 
3. Soarele poate reduce nivelul tensiunii arteriale

În cadrul studiilor realizate de cercetătorii din Regatul Unit s-a constatat că lumina soarelui este benefică și pentru reglarea tensiunii arteriale. Stratul extern al pielii creează rezerve de oxid nitric care, în momentul în care intră în contact cu razele ultraviolete, are un efect de dilatare a vaselor de sânge. Pe măsură ce oxidul nitric avansează prin circulația sângelui tensiunea arterială va scădea.

 
4. Soarele tratează psoriazisul, acneea, eczema și infecțiile fungice

Terapia bazată pe lumina soarelui este foarte eficientă pentru a îmbunătăți aspectul pielii, dar nu trebuie să exagerezi pentru a nu favoriza deshidratarea pielii. De asemenea, razele ultraviolete reduc gravitatea simptomelor asociate cu artrita cauzată de psoriazis.

 
5. Soarele poate preveni alte tipuri de cancer

Dacă ai lipsă de vitamina D este esențial să stai câteva minute la soare în fiecare zi. Doza de vitamina D obținută va reduce riscul de cancer la sân, de colon, de prostată și pulmonar.
În același timp trebuie să ții cont că expunerea la soare este benefică numai dacă respecți intervalul recomandat. Nu depăși niciodată 15 minute în care stai la soare cu pielea neprotejată, iar în restul timpului aplică mereu o cremă cu protecție solară. Folosește umbrelele, hainele cu mânecă lungă, ochelarii de soare și pălăriile cu bor larg pentru a preveni efectele secundare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro