5 vitamine și suplimente care reduc simptomele de oboseală cronică
Sănătate · Medicina preventiva / 01.03.2020

Suplimentele nutritive reprezintă o componentă esențială a strategiei de tratament pentru sindromul de oboseală cronică. Studiile de specialitate au demonstrat că persoanele care au primit acest diagnostic au deficiențe de vitamine, ceea ce poate agrava starea generală și va încetini absorbția altor nutrienți. Află care sunt categoriile de vitamine care reduc simptomele de oboseală cronică și integrează-le în rutina ta zilnică.

Indiferent dacă în prezent ai sau nu carențe nutriționale, diagnosticarea unei afecțiuni cronice necesită oferirea unor vitamine și minerale în plus organismului pentru a susține starea generală de sănătate. Sindromul de oboseală cronică este asociat cu numeroase probleme legate de tractul intestinal, ceea ce favorizează absorbția insuficientă a nutrienților din alimentație. În acest context este foarte important să cunoști principalele vitamine și suplimente care reduc simptomele de oboseală cronică.
Această afecțiune nu înseamnă numai epuizare, ci îți afectează fiecare zi, starea de dispoziție și nivelul de energie. Din păcate este destul de controversată, iar procesul de diagnosticare este complex, însă există suplimente care te pot ajuta să reduci intensitatea manifestărilor specifice.

 
Iată care sunt principalele vitamine și suplimente care reduc simptomele de oboseală cronică:

 
1. Acetyl-L-Carnitină

Numeroase studii de specialitate au relevat că pacienții care suferă de oboseală cronică au o deficiență de Acetyl-L-Carnitină la nivel intracelular. Carnitina este o substanță de bază pentru transportul acizilor grași cu lanț lung spre celule, asigurând energie sistemului osos și mușchiului inimii. Lipsa de carnitină are drept consecințe oboseala, slăbiciunea musculară, starea de rău, rezistența redusă la exerciții fizice, un ritm anormal al bătăilor inimii și acidoza țesuturilor.

 
2. Antioxidanți

Acidul alfa-lipoic, vitamina E și vitamina C protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi. Conform rezultatelor obținute în cadrul studiilor realizate, stresul oxidativ este mai intens în cazul oboselii cronice, majoritatea pacienților fiind sfătuiți să ia o doză ridicată de antioxidanți pentru a-și proteja organismul. Antioxidanții nu numai că vor combate eficient stresul oxidativ, dar vor ameliora și funcția mitocondrială.

 
3. Coenzima Q10

Este solubilă în apă și se folosește frecvent în cadrul strategiei de tratament pentru oboseala cronică. Susține producerea energiei suplimentare la nivel celular, reduce oboseala resimțită, combate durerile și starea de slăbiciune la nivelul mușchilor. În plus, este unul dintre puținele suplimente care diminuează disfuncțiile cognitive prin neutralizarea radicalilor liberi și fortificarea sistemului imunitar al pacienților care au fost diagnosticați cu oboseală cronică.

 
4. Acizi grași esențiali

Suplimentele cu ulei de pește, ulei de in, ulei de luminița nopții sau de limba mielului oferă o combinație utilă de grăsimi esențiale pentru menținerea structurii și a funcțiilor membranei celulare, în special la nivelul sistemului nervos. De asemenea, pot acționa și ca modulatori ai sistemului imunitar, crescând intensitatea reacțiilor împotriva microbilor când este necesar sau oprind reacțiile anormale.

 
5. Vitamina B12

În trecut injecțiile cu vitamina B12 erau administrate frecvent pacienților cu sindromul de oboseală cronică, dar în ultima perioadă acest supliment nu a fost folosit la fel de des. Totuși, studiile de specialitate au demonstrat că pacienții obțin beneficii importante cu ajutorul injecțiilor chiar în lipsa unei deficiențe de B12 sau a altor simptome de anemie. De asemenea, vitamina B12 este esențială pentru tratamentul pacienților care suferă de mutații genetice care afectează procesul de metilare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro