6 joburi care îți cresc riscul de cancer
Este posibil ca tocmai jobul care îți place să te îmbolnăvească? Din păcate, da. Află ce joburi te predispun la cancer și cum trebuie să procedezi pentru a te proteja.
În momentul în care ți-ai ales o carieră precis că gândul la cancer nu s-a regăsit printre lucrurile luate în calcul. Deși este foarte important să faci ceea ce îți place și să devii tot timpul mai bun, trebuie să ai grijă și de sănătate. Dacă ai un job care te predispune riscurilor nu înseamnă neapărat că trebuie să renunți la el, dar este necesar să-ți creezi o strategie pentru a preveni îmbolnăvirea.
Iată care sunt principalele joburi care te predispun la cancer:
1. Însoțitor de bord
Cerul cu nori nu este neapărat util și pentru sănătate. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că tot echipajul avionului este expus la o cantitate ridicată de radiații ionizate la altitudinile ridicate, ceea ce crește foarte mult riscul de cancer la sân, esofagian, de colon, de stomac, ficat, pancreas și uterin. Potrivit specialiștilor, numărul de cazuri de cancer la sân în cazul însoțitoarelor de bord este cu 50% mai mare decât pentru femeile care au alte profesii, iar cel de cancer de piele este de 4 ori mai mare.
2. Pilot de avion
Poate nu bănuiai dar cabina în care stă pilotul unui avion este la fel de periculoasă pentru sănătate precum saloanele de bronzat. Astfel, o singură oră petrecută în această cabină expune pilotul unei cantități de radiații UVA echivalente cu 20 de minute de bronzat la salon. Cantitatea de radiații va crește foarte mult atunci când avionul trece deasupra norilor denși sau a zăpezii. Deși specialiștii au recomandat folosirea unor materiale care să respingă radiațiile ultraviolete, piloții trebuie să fie foarte atenți și la aplicarea cremelor de protecție solară pentru a preveni cancerul de piele.
3. Sudor
Încălzirea metalelor la temperaturi ridicate poate fi periculoasă pentru sănătatea celor 111 milioane de sudori din întreaga lume. Problemele sunt cauzate de gazele emanate, expunerea la radiații și azbest. Aceste toxine pot cauza cancerul pulmonar, renal sau melanomul. „Riscurile majore pentru sănătate nu se vor manifesta imediat, ci după mai multe decenii de expunere frecventă la aceste substanțe. Organele interne afectate cel mai des sunt rinichii, ficatul și plămânii, iar leziunile pot fi minore sau extrem de grave”
, spune dr. Paul Blanc, profesor de la Universitatea din California.
4. Orice job realizat la birou
Da, ai citit bine. Orice activitate care te face să stai jos prea mult timp favorizează cancerul de colon și pe cel endometrial. Potrivit specialiștilor din Germania, persoanele care stau jos foarte mult timp au un risc de cancer de colon cu 24% mai mare și cu 32% mai ridicat pentru cancerul endometrial. În plus, pentru fiecare 2 ore suplimentare în care stai jos după ce au trecut 6 ore riscul va crește cu 10%. Acest inconvenient major nu este eliminat nici măcar cu ajutorul exercițiilor fizice ocazionale, așa că ar fi bine să te ridici cât mai des, mai ales după ce ai luat masa.
5. Manichiurist
Unghiile tale lucioase și bine conturate pot pune în pericol sănătatea celui care le-a realizat. Nu este vorba despre o singură manichiură, ci mai ales despre faptul că specialiștii în acest domeniu realizează zeci de variante diferite în fiecare zi. Persoanele care lucrează într-un salon de frumusețe inhalează particule toxice provenite de la produsele utilizate, iar riscul lor de cancer și infecții respiratorii este foarte ridicat. Este recomandat să poarte bluze cu mânecă lungă, măști și chiar mănuși, iar spațiul din salon să fie bine ventilat. De asemenea, spălatul frecvent pe mâini este foarte important.
6. Lucrul în schimbul de noapte
Nu numai radiațiile și substanțele toxice cresc riscul de cancer, ci și dereglarea ritmului circadian al organismului ca urmare a activității desfășurate pe timp de noapte, în apropierea luminilor puternice. „Celulele organismului au nevoie de indiciile date de lumină, dar în momentul în care dai peste cap acest mecanism natural ritmul normal de funcționare a tuturor organelor este periclitat. Crește foarte mult riscul de formare a tumorilor și de proliferare a celulelor maligne”, explică dr. Blanc. În prezent se încearcă obținerea unor medicamente speciale care să se focalizeze asupra genelor sensibile la lumină și să protejeze persoanele care lucrează pe timp de noapte.