6 obiceiuri care îți cresc riscul de demență
Factorii legați de vârstă și istoricul familial nu pot fi schimbați, dar au fost identificate o serie de obiceiuri care exacerbează riscul de demență și pe care le poți stopa sau modifica pentru a-ți proteja sănătatea.
Nu are niciun sens să te gândești că toate cazurile de demență sunt determinate exclusiv de factori genetici și că nu poți face nimic pentru a o preveni. Este esențial să conștientizezi că o parte din riscuri se află în sfera ta de acțiune și că poți crea o strategie utilă chiar de astăzi pentru a te asigura că te simți mereu bine, prevenind declinul funcțiilor cognitive.
Iată care sunt obiceiurile care cresc riscul de demență:
1. Ai o dietă inadecvată
Precis știi deja că un meniu echilibrat, cu multe vitamine și minerale, este util pentru protecția inimii și prevenirea acumulării kilogramelor în plus, dar ai putea uita de efectele benefice ale alimentelor asupra creierului.
„Creierul are nevoie de grăsimi sănătoase, proteine din carne slabă și minerale utile”, explică dr. Howard Fillit, cercetător în cadrul Fundației pentru Alzheimer. Persoanele care au o dietă bogată în grăsimi saturate au un risc mult mai mare de demență. Cel mai bine este să alegi fructe, legume, nuci și cereale integrale. Înlocuiește untul cu ulei de măsline și redu consumul de carne roșie, preferând carnea de pui sau peștele gras.
2. Ignori afecțiunile cronice
Hipertensiunea arterială și diabetul, dacă nu sunt tratate la timp, constituie factori majori de risc pentru deteriorarea funcțiilor cognitive.
„Persoanele care au diabet au un risc de demență cu 73% mai mare față de persoanele care nu au această afecțiune. Și hipertensiunea crește riscul de Alzheimer și demență, mai ales dacă apare după vârsta de 40 de ani”, potrivit dr. Fillit. În cazul ambelor afecțiuni urmarea unui tratament potrivit reduce semnificativ riscurile. Mergi la control la intervalele recomandate și ia pastilele exact așa cum trebuie și nu vei fi nevoit să-ți faci griji mai târziu.
3. Consumul excesiv de alcool
Numărul prea mare de pahare de alcool favorizează numeroase probleme de sănătate, printre care hipertensiunea, accidentul vascular cerebral, leziuni ale ficatului și demența. „Prea multe băuturi alcoolice pot atrofia creierul, iar memoria va fi afectată de timpuriu. Există o legătură directă între consumul de alcool și pierderea memoriei sau dificultățile de concentrare”, spune dr. Fillit. Este ideal să te limitezi la un singur pahar de alcool pe zi. Cu această cantitate ai putea obține chiar efecte pozitive, având în vedere că flavonoidele din vinul roșu stimulează activitatea cerebrală și rezolvarea problemelor complexe.
4. Fumezi
Țigările și fumul de țigară conțin 4.700 de componente chimice, multe dintre ele foarte toxice. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că fumătorii au un risc foarte mare pentru toate tipurile de demență și cu 79% mai mare pentru boala Alzheimer. Vestea bună este că de îndată ce renunți la țigări funcțiile cognitive încep să se amelioreze, așa că nu pierde timpul și redu numărul de țigări până când vei reuși să uiți definitiv de ele.
5. Ai un stil de viață sedentar
Peste un milion de cazuri de Alzheimer pot fi atribuite lipsei exercițiilor fizice. Mișcarea are multiple avantaje pentru creier, reduce riscul de fracturi și de deces. Când faci mișcare aduci noi rezerve de oxigen spre inima, mușchi și creier. Încearcă să faci exerciții aproximativ 150 de minute pe săptămână.
6. Lipsa stimulentelor pentru minte
După cum contează să faci mișcare, la fel și exercițiile pentru creier trebuie să facă parte din rutina ta zilnică. Nu petrece prea mult timp uitându-te la filme pentru că ai nevoie de o activitate concretă care va solicita creierul. „Menținerea creierului activ crește vitalitatea și stimulează conexiunile între neuroni”, potrivit dr. Heather Snyder, director de cercetări al Asociației pentru Alzheimer. Nu este deloc greu să găsești aceste stimulente. Rezolvă rebusuri, alege un puzzle interesant, joacă șah sau cărți ori învață o limbă nouă online.