8 întrebări pe care medicii și-ar dori să le pui
Este foarte important să respecți instrucțiunile medicului și de multe ori poți urma tratamentul în mod eficient dacă ești bine informat. Află care sunt principalele întrebări pe care medicii și-ar dori să le pui.
Fiecare consult medical poate fi un câștig pentru tine dacă încerci să obții cât mai multe informații cu privire la starea ta de sănătate sau a unui membru al familiei tale. Poți lua măsuri rapid dacă înțelegi exact motivul pentru care sunt prescrise anumite medicamente sau ai putea discuta diferite alternative pentru anumire substanțe. De asemenea, medicul te poate sfătui cu privire la stilul tău de viață sau tipul de meniu care previne problemele de sănătate. Din setul de întrebări pe care medicii și-ar dori să le pui sunt atât cele legate de prevenție, cât și nelămuririle în legătură cu diferite tratamente pe care le iei deja.
Nu presupune că o întâlnire cu medicul înseamnă o comunicare într-o singură direcție. Și tu poți constribui la prescrierea tratamentului optim. De exemplu, în cazul creșterii tensiunii arteriale poți ajuta medicul dacă monitorizezi schimbările care intervin în diferite momente ale zilei. Nu mergi la medic numai ca să primești instrucțiuni, ci contează și să explici cum te simți după ce ai luat anumite medicamente pentru a analiza împrerună efectele secundare sau necesitatea de a lua anumite tratamente.
Un pacient curios este un pacient sănătos
De obicei mergi la medic pentru o problemă de sănătate punctuală, cum ar fi gripa, răceala, durerea de stomac sau de articulații. De foarte multe ori pacienții se grăbesc să încheie consultul și nu utilizează timpul disponibil pentru a afla mai multe despre rezultatele analizelor și dacă acestea pot indica alte afecțiuni. Medicii sunt deschiși pentru a discuta mai în amănunt cu pacienții proactivi, iar o astfel de abordare este benefică pentru a-ți proteja sănătatea pe termen lung.
Iată care sunt principalele întrebări pe care medicii și-ar dori să le pui:
1. Am căutat pe internet simptomele mele, ce părere aveți?
Este posibil să îți dai seama care ar putea fi afecțiunea de care suferi dacă vei căuta cu atenție și este bine să discuți cu medicul despre ceea ce ai găsit. Studiile aprofundate și cunoștințele medicului sunt esențiale pentru a stabili un diagnostic corect, mai ales dacă simptomele pe care le-ai observat pot indica mai multe afecțiuni și nu știi sigur despre care dintre ele este vorba.
2. Ce resurse pot folosi pentru a fi mai bine informat?
Cu siguranță vei găsi multe resurse online, dar este bine să-ți întrebi medicul unde poți găsi informații sigure pentru a economisi timp și a nu te îngrijora fără motiv. Informațiile sunt importante, dar numai dacă le obții pe cele corecte.
3. Ce ar trebui să fac până la următorul consult?
Intervalele dintre consulturile medicale nu trebuie să fie irosite, ci poți cere sfatul medicului pentru a realiza schimbări treptate care te vor ajuta să te simți mai bine. Concentrează-te asupra stării tale generale de sănătate, nu numai asupra afecțiunii pentru care primești un tratament în acel moment. Dacă iei măsurile necesare pentru a preveni îmbolnăvirile vei avea mereu un organism puternic.
4. Cum pot preveni această afecțiune pe viitor?
Este foarte bine să iei tratamentul recomandat și să te vindeci rapid, dar ar trebui să încerci să te asiguri că nu vei mai avea aceeași problemă pe viitor. Medicul te poate ajuta să creezi o strategie eficientă pentru a minimiza riscurile, indiferent dacă este vorba despre consumul excesiv de grăsimi, prăjeli, dulciuri sau de un stil de viață sedentar.
5. De ce trebuie să iau aceste medicamente?
Când ți se prescriu niște medicamente este esențial să știi de ce le iei. Nu este o problemă dacă nu înțelegi exact despre ce este vorba, pune mai multe întrebări și doctorul te va ajuta să te lămurești.
6. Câți pacienți cu aceeași afecțiune ca și mine ați mai tratat?
Atunci când ai încredere în medicul tău îți este mult mai ușor să respecți toate instrucțiunile primite. În momentul în care afli cât de des a tratat medicul tău persoane cu probleme de sănătate similare te vei asigura că primești cea mai bună îngrijire.
7. Copilul meu trebuie neapărat să ia antibiotice?
În multe cazuri părinții aduc copiii la consult pentru o răceală și se așteaptă ca medicul să prescrie imediat un antibiotic, chiar dacă nu este necesar și nu va vindeca răceala. „Din păcate, de multe ori medicii sunt sub presiune și părinții insistă să le fie prescrise antibiotice copiilor. O astfel de întrebare va reduce riscurile legate de proliferarea bacteriilor rezistente la antibiotice, care pot periclita sănătatea celor mici”, explică dr. Stan Spinner, medic pediatru din Texas.
8. Care este metoda cea mai eficientă ca să slăbesc?
Multe persoane țin dietă pentru a elimina kilogramele în plus, dar nu respectă regulile pe termen lung. În general, un regim este doar o schimbare temporară, dar este nevoie de o modificare pe termen lung a stilului de viață pentru a obține beneficiile legate de o greutate normnală. Discută cu medicul și veți găsi împreună metoda adecvată pentru ca tu să arăți bine și să ai mereu energie.