8 mituri despre somn
Sănătate · Medicina preventiva / 02.03.2020

30% dintre adulți nu dorm suficient, iar informațiile incorecte îți pot pune sănătatea în pericol dacă nu respecți recomandările specialiștilor în ceea ce privește numărul de ore de odihnă în fiecare noapte. Nu lăsa principalele mituri despre somn să te inducă în eroare și ia măsurile corecte pentru a avea din nou energie pentru activitățile tale preferate.

Deși s-a avansat foarte mult în ceea ce privește înțelegerea factorilor genetici, psihologici sau ambientali care afectează odihna există încă multe mituri despre somn detaliate de www.mdlinx.com care pot deveni un obstacol pentru tonusul general și capacitatea de concentrare. Rezultatele excelente la nivel profesional sau în viața de familie depind în mare măsură de energia ta, fiind esențial să selectezi cu atenție informațiile după care te ghidezi când decizi cum sau cât să dormi.

 
Iată care sunt principalele mituri despre somn pe care nu trebuie să le crezi:

 
1. Nu contează în ce moment al zilei dormi

Deși este mai bine să dormi ziua decât să nu dormi deloc, cu siguranță nu este momentul ideal pentru a te odihni. De exemplu, persoanele care lucrează în schimbul de noapte și trebuie să se odihnească ziua au o calitate mai redusă a somnului și un risc ridicat de diabet, depresie și cancer la sân.

 
2. Este mai bine să amâni alarma decât să te scoli imediat

Întreruperea somnului este un lucru negativ, iar fragmentarea cauzată de momentele în care amâni alarma au fost corelate cu o stare de dispoziție negativă și o flexibilitate redusă în luarea deciziilor. Potrivit specialiștilor, este mai bine să te scoli de îndată ce auzi alarma, în loc să mai dormi câteva minute prin amânare ei.

 
3. Creierul se poate adapta foarte bine la un interval redus de odihnă

Deși multe persoane se pot adapta la un număr scăzut de ore de somn, iar ritmul lor circadian se va ajusta corespunzător, dacă situația continuă timp îndelungat pot exista consecințe negative pentru starea de sănătate. Astfel, deși persoanele cu orar restricționat de ore de somn au declarat în cadrul sondajelor că starea de somnolență dispare treptat, capacitatea lor de a fi alerte și de a se concentra scade progresiv.

 
4. Când te plictisești ți se face somn

Nu, nu vei adormi chiar dacă nu îți place sau nu te interesează ceea ce vezi ori asculți. Somnul poate apărea numai în cazul în care plictiseala maschează, de fapt, lipsa odihnei suficiente. Simpla stare de plictiseală nu are cum să te facă să adormi.

 
5. Exercițiile fizice efectuate seara te vor ține treaz până târziu

Deși se repetă des ideea că exercițiile efectuate seara pot favoriza insomnia pentru că te energizează, cercetările de specialitate nu au identificat nicio conexiune negativă între antrenamentele realizate seara și somnul agitat sau insomnia. Din contră, este posibil să adormi mai ușor tocmai pentru că elimini stresul acumulat de-a lungul zilei prin intermediul exercițiilor.

 
6. Este foarte bine să poți adormi oricând și în orice loc

Dacă poți adormi oriunde în doar câteva secunde este un indiciu că nu te odihnești suficient. De asemenea, poate fi un semnal de alarmă cu privire la apneea de somn.

 
7. Unii adulți nu au nevoie decât de 5 ore de somn pe noapte sau chiar mai puțin

Deși este posibil să existe anumite organisme care pot funcționa normal cu numai 5 ore de somn, această situație este foarte rară. În general, orele reduse de somn pe o perioadă îndelungată vor provoca probleme psihologice, vor deregla metabolismul și vor scădea imunitatea. Specialiștii recomandă 7 ore de somn pentru majoritatea adulților.

 
8. O noapte în care nu ai putut să dormi va avea consecințe pe termen lung

Efectele negative ale unei nopți în care nu ai reușit să dormi se vor manifesta doar pe termen scurt, afectând atenția, învățarea și capacitatea de concentrare în ziua următoare. De asemenea, este posibil să crească temporar tensiunea arterială. Abilitățile cognitive și psihologice vor reveni la normal de îndată ce organismul obține odihna necesară.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro