9 motive să iei gripa în serios
Deși aparent nu este o afecțiune gravă, gripa trebuie tratată cu atenție pentru a preveni complicațiile și efectele secundare.
În cazuri grave gripa poate provoca inclusiv decesul, deci este esențial să iei toate măsurile necesare pentru a reduce riscurile. Vârsta pacienților sau alte tratamente pe care le iau pot influența evoluția gripei și este nevoie de multă prudență pentru a evita exacerbarea simptomelor.
Iată principalele motive pentru care ar trebui să iei gripa în serios:
1. Oricine poate face gripă
Infecția nu face diferența între persoanele bolnave și cele sănătoase, iar complicațiile pot apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, persoanele de vârsta a treia, femeile însărcinate, copiii și cei care suferă de afecțiuni cronice prezintă un risc mai mare de complicații asociate gripei.
2. Virusul se răspândește ușor
Virusul care provoacă gripa este foarte contagios. Se poate transmite în aer, prin intermediul tusei, strănutului sau chiar printr-o simplă discuție. Se transmite chiar la o distanță mai mare, deci este posibil să fii infectat chiar dacă persoana în cauză nu stă lângă tine.
3. Persoanele aparent sănătoase îi pot infecta pe ceilalți
Este ușor să transmiți gripa celor din jur, chiar dacă nu ai încă simptomele caracteristice. Potrivit specialiștilor, adulții aparent sănătoși îi pot infecta pe ceilalți cu 24 de ore înainte ca simptomele să se manifeste. După ce se observă simptomele persoanele care suferă de gripă o pot transmite foarte ușor în următoarele 7 zile.
4. Bebelușii sunt foarte expuși rscurilor
Complicațiile gripei pot fi extrem de grave în cazul bebelușilor care nu au încă 6 luni pentru că nu pot fi încă vaccinați. Soluția este vaccinul realizat în timpul sarcinii pentru mamă, care va proteja bebelușul împotriva gripei în primele luni de viață.
5. Gripa poate cauza inclusiv decesul
Deși majoritatea complicațiilor provocate de gripă sunt doar deranjante și îți „fură” energia, virusul poate provoca inclusiv pneumonia bacteriană, care poate pune viața în pericol. Infecția la nivelul plămânilor poate apărea din cauză că virusul determină apariția inflamațiilor în zona plămânilor, favorizând accesul bacteriilor.
6. Crește riscul de atac de cord
Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au concluzionat că în prima săptămână de gripă riscul de atac de cord crește cu 600%. Nu este clar care este legătura dintre afecțiunile cardiovasculare și gripă, dar cel mai probabil infecția cauzată de gripă afectează inclusiv vasele de sânge. Consecințele pot fi cheagurile de sânge, întărirea arterelor sau depunerea grăsimilor pe pereții lor, favorizând atacul de cord.
7. Odihna la pat poate declanșa pneumonia
Când ai gripă probabil că nu vrei decât să stai în pat câteva zile, dar această poziție poate avea un impact negativ asupra plămânilor pentru că va fi mai dificil să tușești așa cum trebuie. Bacteriile ar putea rămâne blocate la nivelul sistemului respirator și pot ajunge în plămâni, provocând pneumonia.
8. Medicamentele nu au întotdeauna un efect pozitiv
Nu este deloc plăcut să ai simptomele gripei, dar strănutul și tusea sunt căile naturale prin care organismul elimină virusul. Nu este indicat să folosești prea des medicamente care suprimă tusea pentru că ai putea întârzia vindecarea gripei. Important este să îți stabilești un echilibru. Nu trebuie să te simți rău, dar în același timp manifestarea simptomelor va grăbi și vindecarea. Este recomandat să iei medicamentele mai ales înainte de culcare pentru a te putea odihni mai bine și a stimula organismul în lupta împotriva infecției.
9. În unele cazuri gripa poate deveni rezistentă la medicamentele clasice
Este util să ai la dispoziție mai multe metode de tratament pentru gripă, în special în cazurile cu simptome problematice. În SUA a fost aprobat medicamentul Xofluza, primul tratament nou antiviral pentru gripă din ultimii 20 de ani. „Este esențial să putem trata virusul cu ajutorul medicamentelor care acționează pe căi diferite. Dacă se începe un tratment antiviral în cel mult 48 de ore de la manifestarea simptomelor cresc șansele de înlăturare mai rapidă a virusului și de ameliorare a stării generale a pacienților”, potrivit dr. Debra Birnkrant.