Ar trebui ca și adulții să-și facă vaccinul HPV?
Vaccinul HPV se administrează de obicei fetelor și băieților cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani, înainte de a deveni activi sexual. Regulile s-au schimbat, însă, iar vaccinul se poate administra și adulților care au între 27 și 45 de ani.
Potrivit noilor reguli aprobate în SUA nu mai trebuie să fii foarte tânăr pentru a avea acces la vaccinul HPV. Astfel, pragul de vârstă pentru administrarea acestui vaccin a fost ridicat, ajungându-se până la vârsta de 45 de ani. Sunt vizați toți adulții, bărbați și femei, care nu au fost vaccinați anterior împotriva virusului HPV.
De ce s-a extins vârsta de administrare a vaccinului?
Deși infectarea cu virusul HPV este mai frecventă între 20 și 30 de ani, riscurile nu sunt limitate la această categorie de vârstă. Potrivit specialiștilor, 23% dintre adulții cu vârste cuprinse între 19 și 59 de ani au fost infectați la un moment dat cu virusul HPV.
„Administrarea vaccinului dincolo de vârsta de 27 de ani va oferi o protecție crescută, chiar dacă va exista în continuare riscul de expunere la anumite sub-categorii ale virusului. Vaccinul acoperă 9 sub-tipuri de virus HPV care sunt foarte periculoase și este important să fie obținut de cât mai mulți adulți. Cerința se aplică atât femeilor, cât și bărbaților”, spune dr. Stephanie Zeszutek, de la Colegiul Medical Touro.
Chiar dacă vaccinul nu protejează organismul împotriva tuturor tipurilor de virus HPV și nu va preveni complet cancerul de col uterin este în continuare o măsură utilă de prevenție prin minimizarea riscurilor la care este expus organismul.
„Dacă nu ai avut niciodată o infecție transmisă sexual și mai puțin de 3 parteneri este util să ți se administreze vaccinul HPV”, spune dr. Zeszutek.
Există și alte păreri?
Nu toți specialiștii sprijină acest punct de vedere. Astfel, dr. Tsippora Shainhouse, dermatolog și medic internist, consideră că vaccinul nu ar trebui recomandat persoanelor active sexual, cu un singur partener, care au peste 30 de ani deoarece este probabil prea târziu pentru a preveni cancerul, iar riscul ca acest virus să pătrundă în celule este mai redus după această vârstă.
„Cu toate acestea, dacă o persoană are peste 26 de ani și nu este încă activă sexual sau a avut doar o activitate minimă este foarte bine să facă vaccinul. Acest scenariu include femeile care divorțează, după ce au fost căsătorite mai mulți ani. În plus, dacă au existat rezultate anormale în trecut este indicat să se facă vaccinul pentru a preveni infectarea cu alte variante ale virusului HPV, cu un potențial nociv mai ridicat”, spune dr. Shainhouse.
Cine nu ar trebui să facă vaccinul HPV?
Există și persoane care trebuie să evite acest vaccin și anume:
- cele care au avut o reacție alergică la o doză de vaccin HPV administrată anterior;
- femeile însărcinate;
- persoanele bolnave, cu simptome moderate până la severe.
Nu s-a demonstrat că vaccinul HPV afectează femeile însărcinate și fătul, dar până la realizarea testelor care să arate clar că nu există efecte negative este recomandată evitarea acestui vaccin în cele 9 luni de sarcină. Femeile care alăptează pot face vaccinul.
Care sunt efectele adverse?
Între 2006 și 2014 au fost raportate aproximativ 25.000 de efecte adverse ale vaccinului, 90% dintre acestea nefiind grave.
Printre efectele adverse se regăsesc:
- una din 10 persoane poate avea febră ușoară după realizarea injecției;
- una din 30 de persoane va avea senzație de mâncărime în zona în care s-a efectuat injecția;
- una din 60 de persoane va avea febră mai ridicată.
Simptomele de gravitate moderată sunt:
- starea de greață;
- leșinul;
- durerile de cap;
- durerile la nivelul brațului.
Simptomele severe sunt:
- cheagurile de sânge;
- crizele;
- sindromul Guillain-Barre;
- sindromul oboselii cronice;
- decesul.