Care este legătura dintre bufeuri și depresie?
Sănătate · Medicina preventiva / 18.01.2019

Experții au remarcat că există o corelație între bufeuri și simptomele depresiei. Află mai multe despre conexiunea dintre cele două manifestări și cum pot influența trecerea la menopauză și calitatea generală a vieții.

Aproximativ o treime din numărul total de femei au 55 sau peste 55 de ani. Majoritatea au trecut deja la menopauză sau sunt încă în acest proces de schimbare. Datorită creșterii speranței de viață, majoritatea femeilor vor trăi cel puțin încă o treime din viață fiind la menopauză. Deși durata de viață a crescut, vârsta medie la care începe menopauza nu s-a schimbat, fiind în jur de 51 de ani. Modificările hormonale și metabolice care însoțesc trecerea la menopauză devin din ce în ce mai relevante în fiecare an, pe măsură ce se identifică noi modalități pentru a ameliora starea pacientelor și a minimiza simptomele problematice.
Până de curând nu existau decât studii restrânse cu privire la apariția simultană a celor două simptome predominante ale menopauzei, bufeurile și depresia. În prezent specialiștii au obținut mai multe detalii și sunt mai aproape de a oferi indicii clare pentru ameliorarea stării generale a pacientelor.

 
Transpirațiile nocturne, bufeurile și monopauza

Între 60 și 80% dintre femeile care trec la menopauză au bufeuri și transpirații nocturne. 82% suferă de bufeuri care durează peste un an, iar între 25 și 50% dintre paciente au probleme cu bufeurile mai mult de 5 ani. Deși există ipoteza că nivelul de hormoni este legat de bufeuri, încă nu s-a elucidat clar legătura cauzală. Astfel, femeile cu un nivel scăzut de estradiol și FSH au un risc mai mare de a suferi de bufeuri.
Cele care fumează sau au un indice al masei corporale peste cel normal sunt mai susceptibile la bufeuri, iar femeile din Japonia și China raportează cel mai rar acest simptom.

 
Depresia și menopauza

În cazul femeilor cu un istoric de depresie, riscul exacerbării acestor simptome este de opt ori mai mare după menopauză, iar în ansamblu au un risc de 13 ori mai mare față de femeile care nu s-au confruntat niciodată cu depresia. În ceea ce privește strict riscul de depresie și menopauza, simptomele pot fi mai accentuate în anii de dinaintea trecerii la menopauză și se vor diminua în perioada de postmenopauză.
În fiecare an după trecerea la menopauză riscul de depresie scade cu 15%. În cazul femeilor care au avut primele simptome de depresie în apropierea menopauzei, durata și gravitatea se diminuează cu până la 80% începând cu al doilea an de postmenopauză. Potrivit specialiștilor, implicațiile acestor constatări sunt complexe. Diagnosticarea simptomelor depresive va fi necesară pentru a stabili metoda adecvată de tratament și pentru a evalua efectele depresiei asupra afecțiunilor cardiovasculare, sindromului metabolic și osteoporozei. Femeile care au un istoric îndelungat de depresie vor beneficia de un tratament pe bază de antidepresive și de consiliere terapeutică, fiind mai util ca în acest caz să se clasifice depresia drept o afecțiune cronică.
În cazul femeilor care nu au mai avut depresie, administrarea terapiei de substituție hormonală pe termen scurt ar putea elimina complet simptomele problematice.

 
Bufeurile și depresia

În cadrul unui studiu realizat în Australia a fost analizată legătura dintre bufeuri, depresia moderată până la severă, fumat, consumul de alcool și tratamentul cu medicamente care acționează la nivelul sistemului nervos. Cercetătorii au constatat că femeile care suferă de bufeuri de gravitate moderată sau severă sunt mult mai predispuse la apariția simptomelor specifice depresiei.
În plus, femeile care au fost diagnosticate cu depresie moderată sau severă fumează mai des și consumă mai mult alcool. Rezultatele obținute de cercetători demonstrează o asociere între depresie și bufeuri, sprijinind ideea că terapia pe bază de estrogen care diminuează severitatea bufeurilor poate fi extrem de utilă și pentru a trata depresia. Astfel, substituția hormonală ar putea avea un rol central pentru îmbunătățirea stării de dispoziție și prevenirea agravării depresiei la începutul menopauzei.
Cu alte cuvinte oamenii de știință consideră că bufeurile și depresia au o cauză comună, iar substituția hormonală le poate elimina simultan, mai ales dacă este utilizată chiar de la începutul menopauzei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro