Cât de des trebuie să schimbi perna pe care dormi?
Sănătate · Medicina preventiva / 28.08.2018

Poate că perna nu ți se pare la fel de importantă pentru odihnă ca și salteaua, însă oferă susținere și relaxare pentru cap și gât. Află cât de des ar trebui să schimbi perna pe care o folosești.

De multe ori, când vrei să te asiguri că ai parte de un somn liniștit, ești foarte atent la tipul de saltea alea și la calitățile ei, dar perna nu pare esențială în cadrul rutinei pentru odihnă. Ei bine, specialiștii consideră că perna poate influența în proporție de 50% calitatea somnului. Poziția gâtului și a capului pot crea dureri musculare dacă perna este inadecvată. De asemenea, o pernă prea mare te poate face să-ți îndoi gâtul într-o poziție inconfortabilă și ai putea să te trezești des noaptea din această cauză. O pernă de mici dimensiuni, puțin mai tare, este de obicei mai utilă pentru a te odihni timp de mai multe ore. Dincolo de reguli, contează foarte mult și preferința ta. Dacă dormi pe o pernă care îți place vei fi mult mai relaxat și nu vei avea probleme cu insomnia. 
 
Cu toate acestea, chiar dacă ți se pare că ai găsit perna potrivită pentru tine, nu o vei putea păstra permanent. Orice pernă trebuie înlocuită după un anumit interval de timp, în caz contrar pot apărea probleme de sănătate. În general, specialiștii îți recomandă să schimbi perna pe care o folosești după maximum 2 ani. În timp, forma și gradul de susținere pe care ți le oferă perna se pot modifica și, chiar dacă a fost foarte utilă la început, perna poate ajunge să-ți cauzeze dureri musculare sau amorțirea gâtului. Pentru a evita momentele neplăcute cel mai bine este să înlocuiești perna la timp, fără să aștepți să îți facă probleme.

 
De ce trebuie să schimbi perna?

În afară de faptul că nu va mai avea aceeași formă ca la început, o pernă păstrată timp îndelungat îți poate pune sănătatea în pericol. În fiecare noapte când o utilizezi perna acumulează bacterii, celule moarte, fire de păr și sebum. Dacă acest particule se strâng în cantitate mare perna ar putea mirosi neplăcut și poate provoca reacții alergice. În plus, în pernă se pot acumula și particule de praf. Dacă preferi să nu folosești uscătorul de păr și să lași părul să se usuce natural după ce faci duș, este foarte important să nu mergi la culcare decât după ce părul este complet uscat. În caz contrar, contactul cu părul ud va provoca acumularea de particule de mucegai în pernă.
Pentru a prelungi durata de viață a unei perne specialiștii îți recomandă să o speli o dată la 6 luni și să nu dormi niciodată direct pe ea. Fețele de pernă nu trebuie să fie dintr-un materiale sintetic. Bumbacul sau mătasea sunt alegerile ideale deoarece reduc reacțiile alergice, au un efect antibacterian și previn inflamațiile și înroșirea pielii. Verifică întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta pernei înainte de a o spăla și respectă temperatura indicată. Nu o arunca direct în mașina de spălat, ci fii atent și la detergentul folosit. Nu folosi un parfum prea intens pentru că te-ar putea deranja atunci când vrei să adormi. 
Deși spălatul pernei reduce acumularea de particule de praf sau mucegai, nu va rezolva faptul că perna nu poate susține capul și gâtul la fel de bine, odată cu trecerea timpului. Este posibil ca perna să devină mai moale sau să nu mai fie utilă pentru poziția ta favorită din timpul somnului. 
Specialiștii consideră că majoritatea pernelor nu mai sunt pufoase după câteva luni și, spre finalul duratei de utilizare, vor semăna mai mult cu o pătură decât cu o pernă. Dacă îți dorești ca perna ta favorită să reziste mai mult timp alege o variantă din puf de gâscă. Pernele cu umplutură de poliester sunt primele care cedează după folosirea zilnică, așa că rezervă-le pentru vacanțe sau călătorii scurte. Chiar dacă orice pernă își va pierde în cele din urmă calitățile, dacă iei măsurile necesare de igienă și întreținere, vei putea să o folosești până la 2 ani. 
 
Dacă nu ești sigur când trebuie să înlocuiești perna, primele indicii sunt golurile formate în pernă și nevoia constantă de a o aranja pentru a sta confortabil. Un alt test este să îndoi perna în două. Dacă revine la poziția inițială poate fi utilizată în continuare, dar dacă rămâne îndoită este cazul să începi să cauți o altă pernă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro