Cât de nocive sunt microundele?
Sănătate · Medicina preventiva / 08.04.2020

Tot mai multe bucătării includ un cuptor cu microunde datorită posibilității de a găti, dezgheța și încălzi diferite alimente. Dubiile pornesc de la faptul că acest tip de cuptor folosește radiații electromagnetice asemănătoare cu undele radio sau lumina cu infraroșu. Află cât de nocive sunt microundele și dacă este cazul că găsești alternative pentru sarcinile pe care le realizează în bucătărie.

Deși în general cuptoarele cu microunde sunt considerate sigure în ultima perioadă au apărut tot mai multe îndoieli cu privire la riscurile potențiale pentru sănătate. De la teama că elimină complet nutrienții din mâncare până la riscul de cancer sau cataractă există foarte multe afirmații care cauzează confuzie. Dacă și tu te întrebi cât de nocive sunt microundele informațiile clarificate de theconversation.com te vor ajuta să te lămurești și să înțelegi mai bine ce înseamnă să folosești acest tip de cuptor.

 
Vei pierde vitaminele și mineralele dacă utilizezi cuptorul cu microunde?

Prelucrarea alimentelor crude prin orice tip de procedeu care implică încălzirea și răcirea succesivă le va modifica proprietățile fizice, compoziția chimică și profilul nutrițional. Pierderea nutrienților la microunde nu va avea loc decât dacă alegi o temperatură prea ridicată sau dacă lași alimentele prea mult timp. O combinație corectă între durată și temperatură va păstra majoritatea vitaminelor și mineralelor din alimente, ameliorându-le gustul, textura și culoarea.
În cadrul studiilor de specialitate s-a relevat că gătitul rapid la microunde menține conținutul de polifenoli din alimente, susținând în acest mod efectul antioxidant. În ceea ce privește legumele, s-a constatat că fierberea la foc mic provoacă pierderea mai multor nutrienți decât folosirea cuptorului cu microunde sau fierberea la aburi. Explicația constă în faptul că majoritatea vitaminelor solubile în apă sunt pierdute când se fierb legumele, iar la microunde nu este nevoie decât de o cantitate foarte redusă de apă. În aceste condiții conținutul de vitamina C al legumelor pregătite la microunde este superior.

 
Există riscul de cancer?

Metoda de gătit este un factor major care afectează conținutul de compuși nocivi din fiecare masă. Până în prezent nu s-a identificat nicio legătură între riscul de cancer și consumul frecvent de carne gătită la microunde. Oamenii de știință au demonstrat că peștele pregătit la grătar conține mai mulți compuși cancerigeni decât cel de la microunde, iar carnea de vită pregătită în acest tip de cuptor nu are deloc componente nocive.
De asemenea, dacă aveai dubii cu privire la cât de nocive sunt microundele pentru procesul de dezghețare, să știi că decongelarea cărnii de vită la microunde nu creează compuși cancerigeni. Nici încălzirea peștelui sau a cărnii deja gătite nu prezintă riscuri.

 
Cât de mult contează ambalajul?

Există anumite studii care indică posibilitatea ca diferiți compuși chimici din ambalajele din plastic să contamineze alimentele când se folosete cuptorul cu microunde, crescând riscul de cancer. Soluția este să alegi numai produse care sunt marcate ca având un ambalaj sigur pentru microunde, cu un simbol specific și instrucțiuni clare.

 
Poți înlătura microbii și bacteriile la microunde?

Gătitul alimentelor reduce foarte mult riscul de probleme digestive. Principala provocare atunci când alegi cuptorul cu microunde este distribuirea neuniformă a temperaturii datorită formei alimentelor. Probabil ai observat și tu că există zone mai calde și mai reci, iar acest lucru poate reprezenta un risc legat de contaminarea cu microbi. Înlăturarea bacteriilor va avea loc numai când se combină temperatura corectă cu un interval adecvat de gătit pentru mărimea porției.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro