Ce efect are dieta ketogenică asupra menstruației?
Atunci când treci la dieta ketogenică probabil că ești pregătită să elimini rapid kilogramele în plus, dar vor exista variații și în ceea ce privește menstruația. Află ce manifestări poate determina noul tău meniu.
Poate ai auzit de gripa ketogenică sau de rapiditatea cu care dispar kilogramele în exces, dar modificările legate de menstruație nu sunt întotdeauna analizate înainte de a schimba meniul. Acest regim alimentar poate deregla ciclul menstrual, iar menstruația nu va mai apărea la aceleași intervale.
„Dieta ketogenică poate afecta negativ sângerarea menstruală tocmai din cauza faptului că femeile pierd foarte multe kilograme într-un timp scurt. Slăbirea prea rapidă are un impact negativ asupra echilibrului dintre estrogen și progesteron, precum și asupra ovulației, făcând ca menstruațiile să apară la intervale neregulate”
, explică dr. Angela Chaudhari, ginecolog la spitalul Northwestern.
Cu toate acestea, intervalele neobișnuite la care va apărea menstruația nu constituie singurul motiv de îngrijorare în ceea ce privește dieta ketogenică. Este posibil inclusiv ca menstruația să dispară. „Femeile care elimină multe kilograme într-o perioadă scurtă de timp pot suferi de amenoree, ceea ce înseamnă dispariția temporară a sângerării menstruale datorită lipsei ovulației”, spunde dr. Chaudhari.
Este important de reținut că acest lucru se întâmplă din cauza rapidității cu care scade greutatea, iar acest dezavantaj poate fi observat în cazul oricărui regim alimentar restrictiv. „Menstruația poate dispărea în cadrul oricărei diete care conține prea puține calorii, dacă au loc antrenamente prea intense sau dacă pacienta are un indice al masei corporale prea scăzut. Cantitatea de hormoni de la nivelul creierului care reglează ovulația va scădea, acest proces fiind stopat sau încetinit, ceea ce se va evidenția prin intervale mari între menstruații sau dispariția completă a sângerării menstruale”
, spune dr. Chaudhari.
Problema principală a dietei ketogenice în ceea ce privește menstruația: lipsa carbohidraților
„Restricția severă a carbohidraților poate cauza fluctuații ale hormonului luteinizant care este produs de creier. Când organsimul funcționează normal hormonul luteinizant contribuie la declanșarea ovulației, dar dacă apare o restricționare a cantității de carbohidrați acest hormon poate fi compromis, apărând amenoreea sau hipomenoreea (menstruațiile extrem de reduse cantitativ)”
, spune dr. Chaudhari.
Există și aspecte pozitive ale dietei ketogenice?
Deși poate avea dezavantaje, există și beneficii ale dietei ketogenice când vine vorba de ciclul menstrual. Dieta ketogenică este utilă în cazul femeilor care suferă de sindromul ovarului polichistic, un dezechilibru hormonal care afectează procesul de ovulație.
„Potrivit datelor obținute în cadrul studiilor realizate, acest regim alimentar ar putea fi benefic pentru pacientele diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic. În multe cazuri regimul face menstruația să revină la intervale regulate și îmbunătățește răspunsul organismului la tratamentele pentru fertilitate”, explică dr. Ula Abed Alwahab, endocrinolog din Cleveland.
În cazul acestei afecțiuni organismul produce o cantitate excesivă de insulină, care crește și nivelul de testosteron, limitând astfel nivelul de estrogen și capacitatea organismului de a declanșa ovulația. Dieta ketogenică reduce inflamațiile din organism și diminuează rezistența la insulină, care determină nivelul mai ridicat al glicemiei observat în rândul pacientelor.
Pierderea kilogramelor în plus este utilă pentru a trata sindormul ovarului polichistic. „Se recomandă revenirea la o greutate normală pentru toate femeile care au primit un astfel de diagnostic, iar dieta ketogenică poate fi o modalitate utilă pentru a atinge acest obiectiv. Dacă vor avea un indice al masei corporale normal, crește șansa pacientelor de a ovula și de a avea din nou menstruații regulate”, spune dr. Chaudhari.
La fel ca în cazul oricărei diete, trebuie să discuți mai întâi cu medicul tău pentru a fi sigură că regulile noului regim nu-ți vor afecta sănătatea și nu interferează cu niciun alt tratament pe care îl urmezi deja. „În loc să te gândești exclusiv la dieta ketogenică, este mai bine să încerci să ai un meniu echilibrat, care te poate ajuta să menții o greutate normală și să ai menstruații la intervale regulate. Pacientele care au un meniu variat și sănătos au o șansă mai bună să-și mențină indicele masei corporale în limitele normale și să prevină problemele legate de ciclul menstrual sau de fertilitate”, explică dr. Chaudhari.