Ce sunt parabenii și de ce ar trebui să-i eviți?
Sănătate · Medicina preventiva / 29.08.2019

Parabenii sunt substanțe incluse în diferite produse cosmetice și de îngrijire. Sunt folosiți încă din anii '50, dar un studiu realizat în 2004 a fost cel care a atras atenția asupra lor.

Potrivit cercetării publicate în anul 2004, parabenii ar putea să cauzeze cancer. Deși Administrația Națională pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite și Societatea Americană a Cancerului contrazic rezultatele studiului, ideea că aceste substanțe sunt nocive s-a împământenit. Producătorii s-au folosit de teama oamenilor față de parabeni și au lansat numeroase produse care menționează pe etichetă „fără parabeni„. Dar cât sunt aceștia de periculoși și ce efect au în organism?

Ce sunt parabenii?


Parabenii fac parte din clasa unor compuși numiți esteri, care au efect de conservare. Sunt folosiți într-o gamă foarte variată de produse de înfrumusețare și sunt foarte eficienți în preveniea dezvoltării bacteriilor și ciupercilor, care altfel duc la degradarea rapidă a produselor. Principalele tipuri de parabeni utilizați în industria cosmetică sunt metil-, etil-, butil- și propilparaben. Cu toate acestea, unele cosmetice conțin mai multe tipuri de parabeni pentru că fiecare dintre aceste substanțe protejează împotriva anumitor tipuri de microorganisme.

Cu cât un produs conține mai mulți parabeni, cu atât termenul său de valabilitate este mai mare.

De ce sunt parabenii nocivi?


Parabenii au o structură chimică asemănătoare cu cea a estrogenului - hormonul feminin cunoscut, printre altele, că duce la creșterea și divizarea celulelor mamare, atât a celor normale, cât și a celor maligne. Studiul realizat în 2004 de cercetătoarea Philippa Darbre a evidențiat faptul că parabenii au fost găsiți în tumorile maligne la sân. Astfel parabenii au fost asociați cu apariția cancerului de sân.

Dar Societatea Americană a Cancerului a evidențiat faptul că studiul prezintă date insuficiente și nu arată legătura dintre parabeni și apariția cancerului.

„Cercetătorii au analizat doar prezența parabenilor în probele de tumori mamare. Studiul nu a arătat că parabenii cauzează cancer sau contribuie la dezvoltarea cancerului de sân - a arătat doar că sunt prezenți în tumori. Deși parabenii au proprietăți slabe asemănătoare estrogenului, estrogenii care apar în mod natural în corp sunt de mii de ori mai puternici. Deci estrogenii naturali (sau cei luați ca tratament sub forma înlocuitorilor de hormoni) au șanse mult mai mari de a juca un rol important în dezvoltarea cancerului. Studiul nu a prezentat informații despre sursa parabenilor din țesuturile mamare tumorale - nu este clar dacă aceștia provin din antiperspirante sau alte surse„, se arată în comunicatul publicat de Societatea Americană a Cancerului, potrivit cosmopolitan.com.

Dezbaterea cu privire la riscurile pentru sănătate ale parabenilor este una continuă și de durată. Cu toate că oamenii de știință nu se pun de acord cu privire la efectele cancerigene ale acestor substanțe, este de preferat totuși să le eviți. Având în vedere faptul că numeroase produse cosmetice și de îngrijire conțin parabeni, adesea în diferite forme, acumularea acestora în organism poate fi cumulativă. Cu cât folosești mai multe produse cu parabeni, cu atât cantitatea acestora în organism poate fi mai mare. Printre produsele care conțin parabeni se numără șampoanele, gelurile de duș, balsamurile de păr, săpunurile lichide, loțiunile de corp, produsele de machiaj, cremele hidratante etc.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro