Cum afectează vârsta inimii riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral
Un nou test pentru a determina vârsta inimii a fost lansat pentru a determina riscul persoanelor de peste 30 de ani de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Potrivit specialiștilor aproximativ 80% dintre atacurile de cord care apar la persoanele cu o vârstă sub 75 de ani pot fi prevenite dacă se iau măsuri preventive pentru protecția inimii. Stilul de viață și alimentația nesănătoasă cresc riscul de deces pentru fiecare 4 persoane din 5. Pasul decisiv pentru a începe să ai grijă de inima ta este să renunți la fumat. În continuare este important să ai o alimentație cu multe fibre, vitamine și minerale și să faci mișcare suficientă.
Testul nu poate considerat un diagnostic cert, însă are valoarea unui semnal de alarmă și te poate alerta cu privire la riscurile pentru sănătatea inimii.
„Nu a fost deloc plăcut să aflu că vârsta inimii mele este cu 10 ani mai mare decât cea din calendar, însă sunt decis să îmi schimb stilul de viață și să mă protejez de riscul de atac de cord. Inițial m-am speriat, dar mi-am dat seama că nu este vorba despre o sentință definitivă, ci că pot modifica acest scenariu dacă iau măsuri rapid”
, a spus David Green, care a rezolvat testul online. „Am 59 de ani și credeam că ar fi ok să văd că inima mea are o vârstă de 62 sau 63 de ani, dar un deceniu în plus mi s-a părut foarte mult. Voi schimba felul în care mănânc și voi face mai multă mișcare pentru a apuca să mă bucur de cât mai mulți ani din vârsta de pensionare”, a mai declarat acesta.
Obezitatea, dieta bogată în grăsimi nesănătoase și hipertensiunea arterială sunt factori majori de risc în ceea ce privește bolile cardiace. Cu toate acestea, nivelul de risc poate fi modificat.
Iată principalele măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja inima:
1. Renunță la fumat
2. Fii activ
3. Revino la greutatea ideală
4. Consumă mai multe fibre
5. Redu grăsimile saturate din meniul tău
6. Consumă mai puțină sare
7. Mănâncă pește gras (macrou, somon, ton, hering) de cel puțin 4 ori pe săptămână
8. Beal alcool foarte rar
9. Citește cu atenție etichetele alimentelor pe care le cumperi de la supermarket, cu accent pe conținutul de sare și zahăr
Aproape 2 milioane de persoane și-au făcut testul pentru a determina vârsta inimii, iar 78% dintre participanți au obținut un rezultat mai mare decât vârsta lor reală, ceea ce înseamnă că au un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral. Dintre aceștia, 34% au obținut o vârstă cu 5 ani mai mare decât cea din calendar, iar 14% au o vârstă a inimii cu cel puțin 10 ani mai mare decât vârsta reală.
„Există aproximativ 6 milioane de persoane hipertensive care nu știu că suferă de această afecțiune. Tratamentul adecvat reduce semnificativ riscul de deces, precum și consecințele hipertensiunii asupra tuturor celorlalte organe”, explică Juliet Bouverie, director general al Asociației pentru prevenirea Accidentelor Vasculare Cerebrale.
Testulinclude 16 întrebări simple și estimează vârsta inimii, oferind și o predicție asupra vârstei la care persoana în cauză ar putea suferi un atac de cord.
De asemenea, testul oferă și sugestii cu privire la modalitățile de reducere a vârstei inimii:
1. Fumatul
După un an de la renunțarea la fumat, riscul de boli cardiace scade cu 50%, comparativ cu un fumător.
2. Mișcarea
Sunt recomandate minimum 150 de minute de activitate moderată la nivel de săptămână. Aici pot fi incluse plimbările, alergarea, ciclismul sau ședințele de aerobic.
3. Porțiile de fructe și legume
Creșterea numărului de porții de fructe și legume de la 3 la 5 poate reduce foarte mult riscurile pentru sănătatea inimii.
Poți face și tu testul aici. Află care este vârsta inimii tale și cum poți reduce riscurile la care ești expus.