Cum îți dai seama dacă ai alergie la frig?
Poate că ideea de alergie te duce cu gândul la diferite preparate alimentare sau la polen, însă și frigul poate determina simptome neplăcute. În cazul în care ai alergie la frig vei observa umflarea și înroșirea după expunerea pielii la temperaturi scăzute. Află care sunt riscurile și modalitatea de diagnosticare.
Termenul medical pentru pacienții care au simptome alergice la temperaturi scăzute este urticaria la frig. Această afecțiune se poate manifesta pe neașteptate sau se poate atenua ca gravitate odată cu trecerea timpului. Chiar dacă nu poți controla apariția ei, vestea bună este că poți lua măsuri pentru a preveni agravarea simptomelor dacă ai alergie la frig.
Care sunt manifestările caracteristice pentru urticaria la frig?
Nu este o boală care îți pune viața în pericol, dar simptomele pot deveni severe dacă nu ai o strategie eficientă.
Simptomele de gravitate moderată sunt:
- umflături roșii, care te mănâncă, pe porțiunile de piele expuse la frig;
- o senzație de arsură pe pielea afectată după ce ești din nou la căldură;
- umflarea întregii porțiuni de piele expuse la frig;
- febră;
- dureri de cap;
- dureri de articulații;
- oboseală accentuată;
- anxietate.
Simptomele severe pentru cazurile de alergie la frig sunt:
- șocul anafilactic, ca reacție alergică acută;
- probleme de respirație, cum ar fi wheezing-ul sau respirația întretăiată;
- umflarea limbii și a gâtului;
- palpitații;
- scăderea tensiunii arteriale;
- leșinul;
- starea de șoc.
Intervalul în care se manifestă alergia la frig poate varia. În unele situații simptomele vor apărea rapid, la 2-5 minute de la expunerea la frig și vor dispărea după 1-2 ore, iar în alte cazuri reacțiile negative se pot declanșa la câteva ore sau chiar câteva zile după expunerea la temperaturile scăzute. Din păcate dacă apar mai târziu va fi vorba despre simptome mai grave, care se pot prelungi până la 2 zile. Dacă ai parte de o manifestare tardivă și acută a simptomelor există posibilitatea să fi moștenit genetic urticaria la frig.
Care sunt cauzele alergiei la frig?
Printre factorii care declanșează urticaria se regăsesc:
- înotul sau baia în apă rece;
- petrecerea timpului în aer liber în sezonul rece;
- intrarea într-un spațiu cu o temperatură foarte scăzută, de exemplu un congelator de la supermarket.
În general riscul de apariție a manifestărilor neplăcute apare dacă temperatura este sub 4 grade. Expunerea la frig determină organismul să producă histamină, ceea ce declanșează simptomele problematice.
Cine este predispus la alergia la frig?
Această alergie apare des la adulții tineri, riscul fiind egal pentru bărbați și femei. Aproximativ jumătate dintre persoanele afectate vor observa o ameliorare semnificativă sau chiar dispariția simptomelor într-un interval de 6 ani. Urticaria la frig se poate transmite genetic sau poate apărea la o persoană care nu mai are astfel de cazuri în familie.
De asemenea, manifestările pot fi cauzate de anumire boli:
- boli autoimune;
- infecții virale care provoacă mononucleoza;
- pojar;
- hepatită virală.
Cel mai adesea simptomele vor apărea brusc, fără altă cauză evidentă în afară de expunerea la frig.
Cum poți fi sigur că ai alergie la frig?
Dacă ai remarcat simptomele specificate este recomandat să mergi la un consult de specialitate pentru a primi un diagnostic precis. Există și alte afecțiuni care pot avea manifestări similare și este important să fie excluse înainte de a se pune acest diagnostic. Dacă simptomele sunt severe mergi de urgență la medic.
În timpul consultului discută în detaliu despre felul în care te simți, momentele în care apar stările neplăcute, precum și istoricul familial de sănătate. Alergia la frig se determină de obicei prin utilizarea unui cub de gheață, care va fi plasat pe piele pentru a testa reacția corpului tău la temperaturile scăzute.
Medicul va pune cubul de gheață într-o folie de plastic și îl va aplica pe pielea ta pentru a observa dacă apar umflături sau alte simptome. În cazul în care urticaria la frig este moștenită genetic simptomele nu vor apărea imediat. Poate dura 30 de minute sau chiar mai mult.