Cum să îți faci doctorul să te asculte
Poate că ai o problemă de sănătate care te face să vizitezi mereu doctorii. Cu toate acestea, s-ar putea să simți că nu primești atenția de care ai nevoie.
Dacă ai dureri cronice, iar medicii nu par a te asculta, te enervezi. Afecțiunile cronice și durerea cronică pot fi dificil de diagnosticat și tratat, mai ales dacă ești femeie. De multe ori, medicii par a nu asculta cu adevărat pacienții de sex feminin. Cum poți să îți faci doctorul să te asculte și să îți ia în serios problemele? Nu este întotdeauna ușor și cu siguranță nu este corect. Ca femeie, trebuie să compensezi eșecurile sistemului medical de multe ori. Iată câteva strategii care te pot ajuta să îți faci doctorul să te asculte!
Sfaturi care te ajută să îți faci doctorul să te asculte
1. Educă-te singură
Din păcate, în unele cazuri s-ar putea să fie nevoie să faci singură o cercetare online pentru a-ți da seama ce cauzează apariția simptomelor tale. Vei ajunge să îți pui un diagnostic temporar cu ajutorul internetului, să găsești medicii de care ai nevoie prin internet, să găsești alți pacienți cu aceeași problemă ca tine pe internet.
În timp ce nu este recomandat să crezi tot ce citești online, s-ar putea să fie folositor să stai de vorbă sau să citești despre alte femei care au simptome asemănătoare. Analizează ce diagnostic posibil ar putea exista pentru ceea ce ai sau ce teste ai putea face, apoi discută cu medicul tău. Fă rost și de istoricul familiei, mai ales în cazul afecțiunilor mai greu de descoperit, cum ar fi bolile autoimune. Medicul tău s-ar putea să nu se gândească să te întrebe toate aceste detalii. Însă meriți mai mult decât un sistem medical în care pacienții trebuie să facă totul singuri.
2. Fii specifică atunci când vine vorba de simptome
Atunci când mergi la doctor, descrie-i acestuia simptomele exact. Spune-i unde te doare, când au început durerile și remediile pe care le-ai încercat deja în încercarea de a trata durerile. Această abordare atentă poate face medicul să îți acorde o atenție sporită. Întreabă-l despre afecțiunile pe care le-ai descoperit cu ajutorul internetului și despre testele și analizele care crezi că te-ar putea ajuta.
Insistă că ceea ce ți se întâmplă nu este normal. Afecțiunile precum endometrioza, de exemplu, au fost văzute ca un simptom al menstruației și nimic mai grav. Dar un număr tot mai mare de experți declară că durerile severe ale menstruației nu sunt niciodată normale. Datorită acestei schimbări de gândire, a fost observată o schimbare și în modul în care femeile le răspund medicilor care le ignoră durerile. Femeile sunt din ce în ce mai puțin dispuse să accepte când medicii încearcă să le trimită acasă și să le asigure că durerile sfâșietoare sunt pur și simplu o parte a vieții. Trebuie să îți asculți corpul și să îl crezi când ceva pare a fi în neregulă. În loc de a te îndoi de tine, vorbește!
3. Schimbă-ți medicul
Dacă ți se pare că nu ajungi la nicio concluzie cu medicul tău, încearcă să găsești unul care să te asculte cu adevărat. Da, este oribil că trebuie să cauți un alt medic atunci când te simți rău, dar adesea este cel mai bun lucru pe care îl poți face. În medie, pacienții cu boli autoimune merg la patru medici diferiți pe o perioadă de patru ani înainte de a li se pune diagnosticul corect. Ai putea chiar să-ți rogi medicul să-ți recomande pe altcineva. Îi poți spune că nu este normal, iar dacă nu te poate ajuta, măcar să te îndrume către cineva care îți poate trata problemele.