De ce nu este bine să-ți bei cafeaua imediat după ce te trezești
Sănătate · Medicina preventiva / 20.06.2019

De multe ori, singurul lucru care te motivează să te ridici din pat dimineața este gândul că te așteaptă o cafea delicioasă.

Pentru a face față unei noi zile, cafeaua a devenit refugiul nostru și "combustibilul" care ne oferă mai multă energie când ne simțim epuizați. Dacă te regăsești și tu în această descriere și primul lucru pe care îl faci dimineața este să-ți bei cafeaua, află că este un obicei care îți face mai mult rău decât bine.

Potrivit specialiștilor citați de time.com, dacă bei cafeaua înainte de ora 9.30 dimineața poți să crești nivelul de stres al organismului. Cortizolul, care este cunoscut drept hormonul stresului, are în mod natural un nivel mai crescut între orele 8 și 9 dimineața. Atunci când bei cafea, cofeina crește nivelul cortizolului, ceea ce îți dă o senzație de stres și anxietate. De aceea, unele persoane se pot confrunta cu anxietate dimineața.



"Nu au fost realizate suficiente cercetări cu privire la relația dintre cofeină, cortizol și ritmul circadian în cazul oamenilor. Dar știm deja suficiente lucruri despre fiecare în parte astfel încât să tragem concluzia că este bine să aștepți puțin înainte de a bea cafeaua dimineața, după ce te trezești", declară nutriționistul Amanda Maucere, potrivit wellandgood.com.

"Imediat după ce ne trezim, nivelul cortizolului este la un nivel de vârf, acesta fiind și modul în care ritmul circadian ne semnalează că trebuie să ne trezim. Cofeina din cafea este, de asemenea, recunoscută pentru faptul că poate crește nivelul cortizolului. Deși este eficient pentru 'a ne trezi', s-a descoperit că nivelul ridicat de cortizol în perioade stresante poate fi periculos pentru sănătate. Prin urmare, dacă vei combina nivelul deja mărit de cortizol cu o creștere suplimentară adusă de cofeină, poți să declanșezi un răspuns marcat de stres inutil în organism. Această stare de stres poate fi evitată dacă bei ceafeaua la aproximativ o oră după ce te-ai trezit
", mai spune medicul.

Cel mai bun moment în care să-ți bei cafeaua este după ora 9.30 dimineața, când nivelul cortizolului este mai mic. În acest fel vei obține energia și concentrarea pe care le dorești, dar fără senzația de agitație sau anxietate.

Dar acest lucru este valabil cu o excepție, spune specialistul, și anume dacă te trezești în mod regulat mai târziu de ora 9.30.

"S-a demonstrat că ritmul circadian se ajustează la obiceiurile noastre zilnice. Un exemplu bun este al persoanelor care lucrează în schimburi de noapte și care au nivelul cortizolului mărit seara, când trebuie să se trezească. Prin urmare, dacă te trezești de obicei mai târziu dimineața, ritmul tău circadian s-a ajustat în funcție de acest program. Astfel că ar trebui să ai în vedere faptul că nivelul cortizolului în cazul tău este mărit atunci când te trezești, indiferent de oră, și ar trebui să aștepți puțin înainte de a-ți bea cafeaua
", declară Amanda Maucere.

Dacă numai ideea de a-ți bea cafeaua după ora 9.30 ți se pare de nesuportat, atunci ai putea să iei în considerare schimbarea modului în care prepari cafeaua, pentru ca efectele cofeinei să nu mai fie la fel de puternice. Cafeaua preparată cu apă rece sau prin metoda AeroPress conține mai puțină cofeină decât cea preparată la ibric sau infuzată.

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro