De ce nu sunt femeile îngrijorate din cauza afecțiunilor cardiovasculare?
Sănătate · Medicina preventiva / 28.02.2019

Afecțiunile cardiovasculare sunt prima cauză a deceselor în rândul femeilor, depășind cu mult cancerul la sân, dar foarte rar sunt abordate ca o problemă specifică lor.

În anul 2017 peste 33.000 de femei au decedat ca urmare a afecțiunilor cardiovasculare, față de 11.000 de decese provocate de cancerul la sân. Este greu de imaginat că foarte multe femei încetează din viață din cauza unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord, în special pentru că nu ajung la timp la spital, dar aceasta este realitatea.

 
De ce ignoră femeile afecțiunile cardiovasculare?

În primul rând pentru că există tendința de a rezolva orice problemă foarte rapid, iar simptomele caracteristice pot fi confundate cu disconfortul obișnuit de zi cu zi sau cu stresul prelungit. În plus, majoritatea persoanelor asociază bolile cardiace cu obezitatea, fumatul, consumul ridicat de cafeină și un meniu deficitar, în niciun caz cu femeile aparent sănătoase.
„Percepția asupra bolilor cardiace este că sunt afecțiuni specifice bărbaților mai în vârstă. Din acest motiv cercetările s-au focalizat în primul rând asupra bărbaților, perpetuând ideea greșită că sunt mai afectați decât femeile. Încet-încet luptăm pentru a schimba această mentalitate, având în vedere că peste 140.000 de femei sunt internate în fiecare an ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale și a altor boli cardiace”, explică dr. Matthew Mayer, cercetător din Canada.

 
Ce se știe despre bolile cardiace în rândul femeilor

În ultimii 20-30 de ani tot mai multe femei au început să aibă o carieră în paralel cu responsabilitățile familiale, ceea ce poate cauza un nivel ridicat de stres emoțional și fizic. „Riscul de atac de cord și accident vascular cerebral crește treptat și de multe ori pot fi ratate simptomele subtile sau poți trăi cu o afecțiune cardiovasculară fără să bănuiești. Foarte des se întâmplă să diagnosticăm persoane care se considerau perfect sănătoase”
, spune dr. Mayer.
Odată cu modificarea dinamicii sociale femeile au de fapt două joburi full time. Au grijă de casă și copii, în timp ce fac eforturi pentru a-și construi o carieră de succes, iar acest lucru va face să aibă foarte puțin timp la dispoziție pentru a se ocupa de propria sănătate. „Femeile trebuie să se oprească și să se gândească dacă au suficientă grijă de ele”, avertizează dr. Mayer.
Nu este deloc util să-ți imaginezi că ești invincibilă sau că poți face totul fără să ai nevoie de ajutor. Nu ignora simptomele care îți arată că nu te simți bine și nici nu evita consulturile sau chiar îngrijirile de urgență pentru că preferi să faci altceva decât să stai mai multe ore pe holul spitalului. Cumpărăturile, gătitul, promovarea în plan profesional, luatul copiilor de la școală, joaca și responsabilitățile familiale contează foarte mult, dar nu trebui să te facă să te neglijezi. Numărul de cazuri de atac de cord în rândul femeilor tinere crește tocmai din cauza impresiei că nu ți se poate întâmpla nimic în tinerețe. Trebuie neapărat să găsești intervalul necesar pentru a te asigura că ești sănătoasă.

 
Ce măsuri se iau

Experții creează noi strategii de tratament adaptate organismului femeilor. Cercetarea este direcționată spre femei, având în vedere că sunt mai predispuse anumitor tipuri de accidente vasculare cerebrale decât bărbații. Organismul femeilor este diferit, iar medicii trebuie să utilizeze alte informații pentru a putea preveni și trata afecțiunile cardiovasculare apărute la femei. „Pacientele trebuie să se informeze constant și să le dea medicilor cât mai multe detalii cu privire la stilul lor de viață. Specialiștii nu au cum să ghicească dacă fumează sau evită exercițiile fizice, așa că se pune mare accent pe discuțiile deshise”, spune dr. Mayer.

 
De ce sunt ignorate simptomele?

Femeile ignoră adesea simptomele specifice bolilor cardiace pentru că nu vor să creadă că este ceva în neregulă. Durerile în capul pieptului, la nivelul stomacului sau al spatelui sunt adesea considerate semne ale indigestiei sau refluxului gastroesofagian, dar pot indica afecțiuni mai grave. Din păcate femeile au tendința de a minimiza simptomele, ceea ce îngreunează foarte mult diagnosticarea corectă, realizată în timp util.
„Afecțiunile cardiovasculare nu apar în gândurile femeilor pentru că nu sunt informate cu privire la cauzele posibile. Tinerele femei consideră că nu au cum să aibă boli cardiace dacă nu au colesterolul mare, dar inflamațiile pot exista chiar și când această analiză are o valoare normală. Dieta deficitară, stresul, sedentarismul și lipsa de vitamina D cresc foarte mult riscul de afecțiuni cardiovasculare chiar dacă nu există nicio problemă în ceea ce privește colesterolul”, spune dr. Tanya Lee, nutriționist.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro