Prediabetul - 6 simptome timpurii și factori de risc
Sănătate · Medicina preventiva / 06.03.2019

Prediabetul este din ce în ce mai frecvent întâlnit și este esențial să cunoști simptomele care trebuie să-ți dea de gândit, precum și dacă ai un factor de risc care te predispune la această afecțiune.

Gama de simptome care caracterizează prediabetul nu reprezintă manifestări evidente, ci mai degrabă probleme subtile care se pot agrava dacă lași situația să continue. Atât simptomele timpurii, cât și factorii care cresc riscul de a avea prediabet trebuie să se depisteze la timp pentru a ști când este cazul să mergi la un consult de specialitate. Diagnosticarea la timp a acestei afecțiuni și începerea unui tratament adecvat sunt esențiale pentru a reface echilibrul organismului.

 
Iată ce simptome sau factori de risc se asociază cu prediabetul:

 
1. Îți este mereu sete și urinezi des

„Prediabetul se manifestă în momentul în care organismul nu poate procesa în mod eficient zahărul. Acest lucru se întâmplă treptat, pe măsură ce se dezvoltă rezistența la insulină, hormonul care echilibrează nivelul zahărului în sânge. Cu cât rezistența la insulină se accentuează, cu atât corpul va produce mai multă insulină pentru a menține glicemia la un nivel normal. În cele din urmă nu va face față, iar glicemia va crește”
, explică dr. Jaong Ng, profesor de la Universitatea din Pittsburgh.
Prediabetul te poate lua prin surprindere, dar faptul că îți este sete foarte des și a crescut frecvența urinării sunt indicii subtile care trebuie să-ți dea de gândit.

 
2. Ești epuizat

Prediabetul poate fi cauza oboselii constante și a lipsei de energie, chiar de când te scoli dimineața. Pacienții se vor simți mai obosiți decât de obicei. Fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge pot fi cauza ascunsă a oboselii care nu dispare nici măcar după o noapte de odihnă. În plus, depresia sau obezitatea pot indica probleme cu glicemia. Problema este că persoanele afectate se simt prea obosite pentru a face mișcare și exerciții fizice, ceea ce agravează starea organismului.

 
3. Ai slăbit fără explicație

Unul dintre semnele cel mai des trecute cu vederea ale prediabetului este slăbirea. Având în vedere faptul că diabetul este de regulă asociat cu persoanele supraponderale ai putea fi surprins să afli că tendința de prediabet se manifestă prin pierderea kilogramelor în plus. „Dacă mergi mai des la toaletă vei elimina mai mult zahăr și vei pierde mai multe calorii. Din acest motiv vei avea și senzația că îți este foame tot timpul. Dacă observi că mănânci mai mult decât de obicei, dar slăbești constant ar fi bine să discuți cu medicul tău”
, recomandă dr. Deena Adimoolam, endocrinolog și diabetolog.

 
4. Nu vezi bine

Dacă nu vezi lucrurile clar ar putea fi un semn că ți-a crescut glicemia. De ce? Prediabetul și diabetul se caracterizează prin deteriorarea vaselor de sânge de la nivelul ochilor, ceea ce poate determina vederea în ceață sau conturul neclar al lucrurilor care te înconjoară. Poți preveni agravarea problemelor de vedere dacă mergi din timp la medic, așa că nu ezita să te programezi dacă ai observat un astfel de simptom.

 
5. Ai sindromul ovarului polichistic

Această afecțiune reprezintă un factor de risc semnificativ pentru că nivelul ridicat de insulină contribuie la producția excesivă de hormoni androgeni. Potrivit specialiștilor, chiar și femeile care au acest diagnostic și nu sunt supraponderale pot fi expuse unui risc crescut de prediabet și diabet. În plus, pacientele care suferă de sindromul ovarului polichistic pot avea diabet gestațional în timpul sarcinii, ceea ce crește riscul de diabet de tip 2. 

 
6. Nu dormi suficient

Dacă nu te odihnești așa cum trebuie organismul va produce mai puțină insulină sau se va reduce eficiența prelucrării zahărului din alimentele consumate. Somnul întrerupt sau insuficient crește riscul de prediabet și pentru că intensifică poftele alimentare, favorizează sedentarismul și lipsa activității fizice.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro