Relaxează-te: 7 reguli pe care și medicii le încalcă
Credeai că medicii respectă mereu toate regulile asociate cu medicamentele și starea generală de sănătate? Până și specialiștii fac unele excepții. Află ce reguli pot deveni mai flexibile de acum încolo.
Deși aparent ar trebui să respecți exact indicațiile specialiștilor și să nu te abați deloc de la instrucțiunile primite, se pare că până și medicii fac excepții sau transformă regulile în afirmații mai flexibile.
Iată care sunt principalele reguli pe care le încalcă inclusiv medicii din când în când:
1. Trebuie să dormi 8 ore în fiecare noapte
Beneficiile odihnei sunt bine documentate, de la un nivel mai ridicat de energie până la prevenirea îmbolnăvirilor, dar chiar în timp ce îți spune că trebuie să dormi mai mult medicul ar putea fi și el obosit.
„Medicii adesea nu dorm suficient pentru că nu există o demarcație clară între viața personală și cea profesională. Sunt disponibili mereu la telefon sau pe email, astfel încât durata orelor de somn este mult mai scurtă sau au un somn întrerupt. Vestea bună este că ne putem odihni cu toții în plus în weekend pentru a recupera orele de somn pierdute în timpul săptămânii”, spune dr. Marisa Weiss.
2. Fă mereu pauza de 7 zile de la anticoncepționale
Majoritatea ginecologilor nu vor spune direct că poți începe un alt pachet, dar dacă nu ai alte probleme de sănătate nu există niciun motiv biologic pentru care trebuie neapărat să ai menstruație. Mulți medici fac acest lucru, dar nu-l recomandă pacientelor pentru că ar putea fi mult mai dificil să știi când se produce o sarcină.
3. Nu-ți căuta simptomele pe Google
Dacă vei căuta online date despre fiecare iritație sau durere de cap, apoi te duci imediat la medic să discuți ce ai aflat cu siguranță că îl vei enerva în cele din urmă. Cu toate acestea, studiile realizate au relevat că deși le spun pacienților să nu caute tot timpul explicații pe Google medicii nu-și pun în aplicare propriul sfat. De fapt, aproximativ 46% dintre medici caută online informații detaliate despre diferite afecțiuni pentru a putea da un diagnostic cert. Dintre aceștia, 63% au declarat că au schimbat diagnosticul inițial ca urmare a ceea ce au descoperit în urma cercetării online.
4. Nu înlocui somnul cu sursele de cafeină
Deși nu există un substitut complet pentru somnul profund, mulți dintre noi apelează la cafeină pentru a se putea concentra chiar și în zilele în care nu au dormit bine, iar medicii nu procedează altfel. Potrivit sondajelor realizate, aproximativ 84% dintre medicii care beau cafea o folosesc pentru a elimina oboseala și a se putea concentra mai ușor. 4 cești de cafea, care conțin 400mg de cafeină, reprezintă limita superioară la care nu vei observa efecte secundare.
5. Evită stresul
Deși s-a demonstrat legătura directă dintre stres și numeroase afecțiuni printre care obezitatea, diabetul, bolile cardiace și astmul, nici măcar medicii nu reușesc întotdeauna să reducă stresul. „Le spun pacienților să nu se streseze, să nu muncească prea mult și să realizeze un echilibru între carieră și viața de familie, dar nu este ușor deloc. Ofer acest sfat corect, dar realitatea este că și mie îmi este foarte greu să-l pun în aplicare”, spune dr. Robert Wachter, profesor la Universitatea din Carolina.
6. Alege tratamentele agresive
Când tratează pacienți cu boli în stadiu terminal medicii recomandă adesea tratamente foarte agresive, care pot prelungi viața, dar vor afecta considerabil activitățile persoanelor în cauză. În momentul în care suferă de afecțiuni similare s-a observat că specialiștii selectează opțiuni mult mai blânde. Nu înseamnă că încearcă să forțeze pacienții să ia medicamente mai scumpe, ci pur și simplu sunt axați pe acțiunile utile, fără să încerce să se apropie de pacienți pentru a înțelege ce contează pentru ei și ce-i îngrijorează.
7. Bea 8 pahare de apă în fiecare zi
Cu toții am auzit acest sfat pentru a menține hidratarea optimă a organismului. Deși încă se dezbate cantitatea exactă de apă, este sigur că deshidratarea elimină energia și vitalitatea, dând un aspect tern pielii. „Sunt deshidratată în permanență și nu apuc să beau apă suficientă, dar le recomand mereu pacienților să bea mai multă apă. Singurul lucru care mă face să beau apă sunt exercițiile fizice”, spune dr. Katie Playfair.