Soluțiile de curățare a colonului sunt periculoase
Sănătate · Medicina preventiva / 22.02.2019

Convingerea că există o nevoie imperativă de curățare a colonului revine periodic, dar nu există nicio dovadă clară că este utilă, ci are multiple riscuri pentru sănătate.

Numai lectura condițiilor în care se folosesc substanțele de curățare a colonului este suficientă pentru a face majoritatea persoanelor să nu fie prea încântate. Este vorba despre introducerea unui tub în rect, iar apoi pomparea unei cantități mari de apă (până la 60l). În unele cazuri sunt adăugate plante, fibre, cafea sau alte ingrediente în amestecul folosit.
„În esență este ca o clismă cu efect mult mai puternic”, spune dr. Ranit Mishori, profesor de la Școala de Medicină din Georgetown.

 
Dar de ce ar vrea cineva să utilizeze un asemenea volum de lichid în cadrul unei proceduri care produce un disconfort considerabil?

În general se invocă nevoia de eliminare a substanțelor dăunătoare cu ajutorul apei sau al celorlalte lichide. Adepții acestor tratamente susțin că intestinul stochează cantități ridicate de substanțe nocive și că este nevoie de un astfel de tratatment pentru a susține capacitatea de curățare și eliminare a toxinelor pe care o posedă organismul. Printre beneficiile menționate se numără eliminarea constipației, pierderea în greutate, un plus de energie, eliminarea simptomelor alergice și a acneei.
Convingerea că trebuie neapărat să se efectueze o curățare a colonului a apărut în diferite perioade istorice, datând chiar din Egiptul antic. Ideea de bază se centrează pe faptul că ne intoxicăm singuri prin alimentație sau ca urmare a contactuui cu poluarea și că toxinele acumulate în colon ne vor face rău.
„Asemenea concepte provin în esență dintr-o interpretare greșită a modului în care funcționează tractul intestinal, a procesului de eliminarea a toxinelor și a felului în care sunt prelucrate alimente care nu pot fi digerate”
, spune dr. Brooks Cash, director al secției de gastroenterologie a Școlii Medicale McGovern din Houston, Texas. „Nu există nicio dovadă că aceste soluții de curățare a colonului au vreun beneficiu pentru anumite afecțiuni sau chiar pentru sănătate în general. Orice avantaj nu poate fi explicat decât prin efectul placebo”, continuă acesta.
Este adevărat că unele persoane se pot simți mai slabe după aceea, dar este în principal efectul diareei. Soluțiile de curățare a colonului sunt în esență laxative foarte puternice. O diaree în asemenea condiții poate provoca un dezechilibru de electroliți și pierderea mineralelor esențiale cum sunt magneziul, potasiul și calciul, care vor fi eliminate odată cu restul lichidului.
„Nu există niciun efect de detoxifiere sau de curățare. Corpul elimină toxinele în mod natural, cu ajutorul rinichilor și ficatului. Face acest lucru tot timpul și nu are nevoie de un sprijin extern”, spune dr. Mishori.
Reclamele și modul de prezentare a informațiilor legate de aceste remedii pot fi atractive în primul rând pentru persoanele care evită medicamentele clasice, iar faptul că unele celebrități apelează la ele încurajează mai multe încercări. Problema este că soluțiile de curățare a colonului nu sunt doar inutile, ci aduc riscuri, printre care cel de transmitere a bacteriilor nocive.
În 2015 s-a raportat cazul unui bărbat în vârstă de 78 de ani, care a făcut șoc septic provocat de contaminarea cu E. coli în momentul pompării unei combinații de apă și plante în rect. De asemenea, în anii ‘70 a fost înregistrată o epidemine de amoebiază intestinală provocată de echipamentul infestat de materii fecale într-o clinică din Colorado, care a provocat cel puțin 6 decese.
Având în vedere că în general aceste proceduri nu sunt realizate de medici, nu există nicio garanție că terapia de curățare a colonului îndeplinește cerințele minime de igienă. În afară de bacterii, presiunea apei pompate poate provoca fisuri sau perforări ale rectului. În unele cazuri pot apărea dureri și hemoragii.
Utilizarea acestor proceduri are drept consecință și abcesele, pancreatita sau insuficiența cardiacă. „Cele mai comune simptome sunt crampele, balonarea, diareea, deshidratarea, starea de greață și de vomă. Riscurile sunt mult mai ridicate pentru cei care au deja afecțiuni gastroenterologice, cardiovasculare, renale sau ale ficatului”, spune dr. Mishori.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro