Studiu. Dietele pentru prevenirea diabetului te ajută să rămâi în formă la bătrânețe
Sănătate · Medicina preventiva / 03.07.2024

Adoptarea dietelor pentru prevenirea diabetului în jurul vârstei de 40 de ani ar putea fi cheia pentru o condiție fizică și mentală bună la vârsta de 70 de ani.

Conform unui studiu, consumul de multe legume, cereale integrale și carne slabă la vârsta mijlocie ține la distanță bolile cronice și a declinului cognitiv mai târziu în viață.

Studiul care a implicat mai mult de 100.000 de oameni pe o perioadă de 30 de ani a constatat că cei care au urmat unul dintre cele opt modele de dietă sănătoasă aveau până la 84% mai multe șanse de a fi sănătoși la 70 de ani.

Ei au analizat date de la peste 106.000 de persoane care datează din 1986, din chestionarele privind dieta luate la fiecare patru ani.


Participanții aveau cel puțin 39 de ani și nu aveau boli cronice la începutul studiului.

Până în 2016, aproape jumătate au murit și doar 9,2% au supraviețuit până la vârsta de 70 de ani sau mai mult, fără boli și cu sănătate fizică, cognitivă și mentală bună.

Dietele pentru prevenirea diabetului


Cei care au mâncat cele mai multe fructe, legume fără amidon, cereale integrale, grăsimi nesaturate, nuci, leguminoase și lactate cu conținut scăzut de grăsimi au avut cu 84% mai multe șanse de a îmbătrâni sănătos în comparație cu cei care au mâncat cel mai puțin.


Între timp, o dietă cu "hiperinsulinemie" cu conținut scăzut de carbohidrați (numită după afecțiunea în care organismul are prea multă insulină și adesea recomandată diabeticilor de tip 2) a crescut șansele cu 78%.

Dieta pentru sănătate planetară, de obicei constând dintr-o jumătate de farfurie de fructe și legume și cealaltă din cereale integrale, proteine ​​vegetale precum fasole, linte, leguminoase, nuci și cantități mici de carne și lactate, a crescut șansele la 68%.


Aceasta a fost urmată îndeaproape de dieta mediteraneană, care include de obicei două sau trei porții de pește pe săptămână, în timp ce o dietă predominant pe bază de plante a avut o șansă crescută de îmbătrânire cu 43% mai mare.

Cei care au avut un aport mai mare de grăsimi trans, sodiu, carne roșie și procesată au avut cele mai mici șanse de îmbătrânire sănătoasă, potrivit constatărilor prezentate la conferința de nutriție din Chicago.

Dr. Anne-Julie Tessier, autorul principal al studiului, a spus:
"Oamenii care au aderat la modele alimentare sănătoase la vârsta mijlocie, în special cele bogate în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, au avut mult mai multe șanse de a obține o îmbătrânire sănătoasă."

"Acest lucru sugerează că ceea ce mănânci la vârsta mijocie poate juca un rol important în cât de bine îmbătrânești"
.

Ce este diabetul?


Diabetul este o afecțiune care durează pe tot parcursul care face ca nivelul zahărului din sânge al unei persoane să devină prea ridicat.

Există două tipuri principale de diabet:

Tipul 1, unde sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele care produc insulină.

Tipul 2, în care organismul nu produce suficientă insulină sau celulele corpului nu reacţionează la insulină.

Diabetul de tip 2 este mult mai frecvent decât cel de tip 1.

Reducerea riscului de diabet de tip 2 poate fi realizată prin alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și atingerea/menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Principalele simptome ale diabetului includ: senzație de foarte sete, urinare mai frecventă (în special noaptea), senzație de oboseală foarte mare, pierdere în greutate și pierderea volumului muscular.



Sursă: dailymail
Foto: depositphotos
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro